Rakkautta, tuuria ja varjelusta

7.4.2013    

La malchance vous poursuit? Votre problème est grave? Désespéré? Urgent? Contactez Cabinet Kalifa, grand voyant, médium, guérisseur.

Epäonni vainoaa? Vakavia ongelmia? Epätoivoinen? Kiireellisen avun tarpeessa? Ottakaa yhteys Kalifan vastaanottoon, suuri selvänäkijä, meedio, parantaja.

Ensimmäinen mainos löytyi postilaatikosta heti kohta kun olin asettunut taloksi: tupakkiaskin kokoinen lippunen, jossa oli puhelinnumero ja lupaus nopeasta avusta. Heitin roskiin kun ei sattunut olemaan meediotarvetta.

Seuraavalla viikolla tarjosi palvelua toinen eksoottiselta kuulostava selvänäkijä. Erikoinen suoramainonta alkoi kiinnostaa joten liimasin lapun keittiön oveen. Neljän vuoden aikana lappusia kertyi oven täysi. Uusi selvänäkijämainos löytyi postilaatikosta osapuilleen pari kerta kuussa. Mainoslippusia sujautetaan myös autojen tuulilasinpyyhkimien alle, johon ne liimautuvat auringon poltteessa lähes lähtemättömästi.

ovi.jpg

Suunnilleen puolet selvänäkijä-meedioista on ”professoreja” ja puolet ”herroja”. Joukossa on jokunen ”mestari” (esim. Maître Jacob), yksi tohtori (Dr Samba) ja jokunen hemmo, joka ei tarvitse titteliä: Mohamed, Moujibou, Bruno.

Toisin kuin Suomessa, jossa selvänäkijät käyttävät pikemmin lehti- kuin suoramainontaa, Luxemburgissa ei tunnu toimivan naispuolisia meedioalan yrittäjiä.

Nimet viittaavat afrikkalais-itäiseen alkuperään: esimerkiksi professorit Tabouna, Bouha, Sankou, Abbass, Facounda, Kinda ja Malik tai herrat Diakhaby, Amadou, Balou, Kamba, Ibrahim ja Kheiraba. Poikkeuksia ovat kirkonmiehen mieleen tuova Monsieur Jean Paul ja portugalilaiselta kuulostava Mr Da-Silva.

bruno.jpgMaître Sidibe:  Après ses exploits en Inde et Haîti il détient tous pouvoirs ancestraux, descendant des Mandaingues de l’Afrique profonde.

Mestari Sidibe: Intiassa ja Haitissa suorittamiensa taidonnäytteiden jälkeen hänellä on kaikki esi-isiltä perityt taidot polveutuen syvän Afrikan mandi-kansasta.

Idän suuntaan viittaavat kuva-aiheet puolikuu ja tähti esimerkiksi Herra Arounan ja Mestari Sidiben mainoksissa. Sidiben mainos on visuaalisesti kunnianhimoisin: siinä on myös pieni, joskin vähän suttuinen kobran kuva. Näköhavainnot meediomainosten jakajista viittaavat puolestaan Afrikan suuntaan.

Mainonta on hämmästyttävän suunnitelmallista: vaikka joka lippusessa esitellään jotakuinkin samat palvelut ja sanankäänteetkin toistuvat, on meediolle annettu lähes joka kerta uusi nimi ja uusi luxemburgilainen kännykkänumero. Tai sitten Luxemburgiin on oikeasti kasautunut poikkeuksellisen paljon selvänäkijöitä

Myös yhteydenottomahdollisuutta kirjeitse tarjotaan mutta yhdessäkään lippusessa ei ole postiosoitetta. Runsaasta 70 meediosta vain Monsieur Dioulalla on sähköposti. Puhelimitse yhteyttä voi ottaa lähes vuorokauden ja viikon ympäri ja kotikäyntejäkin tehdään. Palveluiden luvataan olevan ”diskreettejä”.

Jos meedioita ei ole laumoittain, vaan mainonnan takana on pienempi joukko yrittäjiä, joka käyttää useita taiteilijanimiä, on kiehtovaa ajatella että jossain on rivi prepaid-numeroilla toimivia kännyköitä varustettuna nimilapuilla, jotka kertovat minkä professorin tai herran nimellä soittoon tulee vastata.

Yhtä portugalinkielistä lukuun ottamatta kaikki postilaatikkooni jaetut mainokset ovat olleet ranskankielisiä. Professorit Diop, Dembo ja Bambo työskentelevät sekä ranskan että portugalin kielellä. Professori Simbon ranska on ontuvinta.

Professeur Simbo: La vie nous reserve plein de surprise, Même étant heureux ou malheureux, riche ou pauvres - - - ne baissé jamais les bras d’y arrivé un jour, retour d’un amour…

monsieur_kamba.jpg

Yleisimmät ammattinimikkeet ovat selvänäkijä  – grand voyant, voyant international, célèbre voyant, voyant authentique  – ja meedio – esim. grand medium international. Joukossa on myös kymmenkunta astrologia - Mr Batoura, voyant medium astrologue, connu d’Afrique et d’Inde –  ja lähes yhtä monta parantajaa  – devin-guérisseur Mr Edouard – ja marabouta eli pohjois-afrikkalaista islamin oppi-isää. Herra Bamba kehuu olleensa vuoden 2008-2009 paras marabout ja toteaa vaatimattomasti, että vaikkakaan ei ole Jumala, pystyy tiedoillaan, taidoillaan ja kokemuksellaan ratkaiseman vaikeimmatkin ongelmat millä tahansa elämänalueella.

M Bamba désigné comme meilleur marabout de l’année 2008-2009. Je ne suis pas Dieu, mais avec ma connaissance, competence, experience et mes pouvoirs, je pourrai vous aider à résoudre vos différents problèmes memes les plus difficiles dans tous les domains.

Harvinaisia ammattinimikkeitä ovat manaaja – Pr. Dalein redoubtable exorciste de la savane  – voodoomaagi  –  vaudou, magie noire Professeur Baki connu dans les Caraïbes, Europe, nouveau à Luxembourg  –  "amourologi" (Professori Dalein), okkultismispesialisti  (Herra Sidi), parapsykologi (Mestari Mankalifa) ja ”Jumalan mies” – grand homme de Dieu Professeur Koumara.

prof_bambo.jpg

Palveluntarjoajat tyypillisesti lupaavat onnistua toivottomimmissakin tapauksissa ja siinä missä kaikki muut ovat epäonnistuneet. Vakuudeksi vedotaan joko isältä pojalle sukupolvien ajan periytyneisiin kykyihin  –  Professori Dalein on marabout-oppinut peräti kymmenennessä sukupolvessa  – tai sitten 15, 20 tai jopa 35 vuoden kokemukseen. Tohtori Samba erottuu joukosta: häntä hehkutetaan nuoreksi ja lahjakkaaksi mutta varmemmaksi vakuudeksi myös kokeneeksi: le grand marabout jeune et doué, plein d’expériences.

Millaisista palveluista sitten on kyse? Lappusissa on pitkä litania tilanteita, joissa meediot voivat auttaa mutta itse asiassa kyse on vain kolmesta perusasiasta: ihmiset ilmeisesti kaipaavat ja meediot lupaavat rakkautta, tuuria ja varjelusta.

Rakkauden alueella löytyy apua kadotetun rakastetun takaisin saamiseksi (myös kadonneen lemmikin), uskollisuuden takaamiseksi, perhesovun palauttamiseksi (myös naapurisovun), elämänkumppanin löytämiseksi, seksiongelmien ja lapsettomuuden korjaamiseksi sekä menestyksen takaamiseksi tunne-elämässä ja sosiaalisissa suhteissa.

m_latif_voyant.jpgMonsieur Habib: Si votre femme ou votre mari vous a quitté, venez me voir. Avec mon travail, cette personne ne restera pas tranquille, ne mangera pas, ni ne dormira. Il ou elle sera folle de vous et fou d’amour.

Herra Habib: Jos vaimonne tai miehenne on jättänyt teidät, tulkaa tapaamaan minua. Minun työni ansiosta tämä henkilö ei saa hetken rauhaa, ei syö, ei nuku. Hän tulee hullaantumaan teihin ja hulluksi rakkaudesta.

Tuuria ja menestystä luvataan joko laveasti kaikille elämänalueille tai erityisesti kaupantekoon ja bisneksiin (asiakkaita, nopeaa myyntiä), opintoihin ja tutkintoihin (myös ajokortin saamiseksi) tai työpaikan saamiseksi. Pari kymmentä palveluntarjoajaa lupaa uhka/pelionnea ja kymmenkunta lupaa kohentaa asiakkaan taloudellista tilannetta. Kolme hemmoa pystyy auttamaan urheilusuorituksissa ja kahdeksan oikeusjutuissa (erityisesti perinnöt ja lasten huoltajuudet).

Varjelusta tarjotaan vihamiehiä, vaaroja ja pahoja taikoja vastaan tai vaihtoehtoisesti luvataan vapauttaa asiakas taian vallasta (désenvoutement) ja neutraloida kielteiset värähtelyt (ondes négatives) ja vaikutteet (toute influence néfaste). Meediot tai marabout eivät kumminkaan tarjoudu tekemään pahoja taikoja toisten pään menoksi, lukuun ottamatta paria rakkauselämän spesialistia, jotka lupaavat karkottaa kilpailijat ulkomaille.

Moujibou: Protection contre: Dangers, mauvais sorts et maléfices preparés par les marabouts, féticheurs, vaudous ou malibas. Je les détruis et les retournent contre la personne qui vous l’a souhaité.

Moujibou: Suojelua: vaaroilta, pahoilta taioilta ja kirouksilta joita asettavat marabout, fetissi- ja voodoo-ukot tai malilaiset taikurit [??]. Minä murran ne ja käännän ne sitä vastaan joka tahtoo teille pahaa.

Myös terveyspalvelut kuuluvat valikoimaan vaikka niitä tarjotaan selvästi harvemmin kuin rakkautta, tuuria tai varjelusta. Apua löytyy kroonisiin ja tuntemattomiin tauteihin (maladies inconnus), tupakanpolton tai ryyppäämisen lopettamiseen, komplekseihin, ujouteen, ahdistukseen, tunnekylmyyteen ja tunne-elämän epävakauteen, hermostuneisuuteen ja masennukseen. Muutama meedio lupaa jeesata laihtumisessa tai lihomisessa ja yksi uhkaa estää hiusten lähdön.

Ehkä paras tarjous on Brunolla joka lupaa ratkaista sovittuna päivänä kertalaakilla kaikki ongelmat olivatpa ne mitä laatua hyvänsä!

Bruno: Resout tous vos problèmes en une fois pour toute à la date souhaitée, quelque soit la nature ou la difficulté.

Sataprosenttista tehokkuutta lupaa rohkeasti muutama muukin 72 tunnin tai viiden päivän tai viikon sisällä. Professori Bakoutubo lupaa palauttaa rakastetun 48 tunnissa.

Hinnoista mainoslappusissa ei puhuta kuin poikkeuksellisesti. Professori Malik veloittaa 20 euroa konsultaatiokerralta ja Herra Dioulalle, joka lupaa tulosta kolmen päivän sisällä, saa maksaa minkä jaksaa: Paimement selon vos moyens après résultats sous 3 jours.

Myöskään työmenetelmistä ei anneta tarkempaa tietoa. Satunnaisesti pyydetään toimittamaan kaivatun rakastetun valokuva tai hänelle kuulunut esine. Lisävalaistusta oli lehtiuutisessa pari vuotta sitten: Tyttöystävän hylkäämä mies otti yhteyttä Professori Sadiaan, jonka puhelinnumeron hän oli löytänyt postilaatikostaan. Professori neuvoi miestä sijoittamaan rahatukkuja sinne tänne pahvilaatikoihin ja vannotti oleman koskematta niihin muutamaan päivään. Muutaman päivän kuluttua rahat, tyttöystävä ja professori olivat kaikki yhtä kadoksissa. (Le Quotidien 15.11.2010)

professeur_facounda.jpg

Ehkä Luxemburgin tienoot ovat jostain syystä erityisen otollisia henkimaailman palveluille. Tämän vuoden helmikuussa järjestettiin Luxemburgin rajan tuntumassa Belgian puolella Arlonissa jo kolmatta kertaa selvänäkemismessut – Salon International de la Voyance.
"Ying-yang" -tapahtumassa oli mahdollisuus testata kymmeniä meedioita, kiromantikkoja, tarot-ennustajia, astrologeja ja numerologeja. Maksuttomaan sisäänkäyntiin oikeuttavia kutsuja jaettiin muun muassa kampaamoiden kautta ja yleisöä kertyi lähialueilta yli rajojen.

"Ei elämää ilman ongelmia eikä ongelmaa ilman ratkaisua", vakuuttaa viimeisimmän meediomainoksen lähettäjä Profesori Facounda. Niin kai se sitten on.

Epilogi 2013

Mitä kuuluu 2018