Epilogi 2

18.5.2013                            LINKIT              

Olen jo palannut koto-Suomeen mutta kirjaan vielä tähdenvälejä siitä, mikä Luxemburgissa on ehtinyt muuttua – tai olla muuttumatta – sinä aikana, kun olen kirjeitä kirjoitellut. Tähdenvälit on jaettu kahteen erään.

22 Affaire Bommeleër

Lähes 30 vuoden takaista pommiattentaattisarjaa koskevan Bommeleër-jutun oikeuskäsittely alkoi helmikuussa 2013. Kuultavana on 90 todistajaa. Syytteeessä olevien kahden entisen santarmin puolustus yritti turhaan mitätöidä jutun sillä perusteella, että Yhdysvaltoihin tutkittavaksi lähetettyjä todisteita on kadonnut.

christian_butterbach_beggen_2.jpg

Marraskuussa 2012 paljastui toinen merkillinen tapaus. Julkisuuteen putkahti CD, jolle oli tallennettu salaa pääministerin ja suurherttuan välinen keskustelu. Salakuuntelijaksi paljastui Luxemburgin tiedustelupalvelun SRELin johtaja, joka oli tallentanut keskustelun käyttäen Maxwell Smart -tyyliin rannekellossaan olevaa nauhuria. Tapaus yritettiin hoitaa pois päiväjärjestyksestä selittelemällä, että kyseessä oli yksityisyyden loukkaus pikemmin kuin salakuuntelu.

1em_2.jpg

Tapauksesta virisi kumminkin laajempi keskustelu tiedustelupalvelun toimintatavoista. Parlamentti asetti komitean tutkimaan SRELin toiminnan–eritoten salakuuntelun–lainmukaisuutta. Kuultavaksi kutsuttiin muiden muassa pääministeri Juncker ja entinen pääministeri (sittemmin EY:n komission puheenjohtaja) Jacques Santer.

Luvallisia salakuunteluita suoritetaan kuulemma muutama sata vuosittain terrorismin torjunnan merkeissä. Luvan antaa viime kädessä pääministeri mutta ei ole mahdotonta että luvallisten listaan on lisätty jälkikäteen luvattomia puhelinnumeroita. Kuultavana ollut vuonna 2003 eläkkeelle jäänyt SRELin entinen päällikkö vakuutti, että ainakaan hänen aikanaan luvatonta kuuntelua ei tapahtunut ja, jos tapahtuikin, niin hänen tietämättään.

massard_kayl_2.jpg

Tutkinnan kuluessa paljastui että SRELin arkistoon on koottu tietoja 13 000 luxemburgilaisesta. Entinen päällikkö vakuutti, että kyseessä oli seuranta kansallisen turvallisuuden nimissä joskin sille, mikä uhkaa kansallista turvallisuuta, ei ole yksiselitteistä määritelmää. Hän vakuutti, että esimerkiksi kuolemanrangaistuksen vastustajien seuranta oli tapahtunut hänen tietämättään.

Tutkinta alkoi kuulostaa agenttitarinalta kun kävi ilmi, että SRELin entinen päälikkö vastasi kylmän sodan aikana Stay Behind -verkostosta Luxemburgin osalta. Tarvittaessa aktivoitava maanalainen Stay Behind oli osa NATO:n puolutusjärjestelmää itäblokin suorittaman miehityksen varalta. Vastuutehtävästään huolimatta SRELin päällikkö ei kulemma tuntenut agenttiensa nimiä tai osoitteita. Hän tiesi verkoston puuhanneen koodattujen viestien ja lentokoneista pudotettujen tarvikkeiden kanssa mutta kiisti yhteydet Bommeleër-attentaatteihin.

thtikuvio.jpg

Toukokuussa kuullun pääministeri Junckerin mukaan Bommeleër/Stay Behind -linkkiä tutkittiin tuloksetta pari kymmentä vuotta sitten ja enempi tutkiminen on vaikeaa, koska verkosto hajotettiin vuonna 1990. (L’Essentiel Online 7.5.2013)

Bommeleër-jutun käsittelyn odotetaan päättyvän kesän korvalla mutta SREL-sotkun hautaaminen saattaa viedä aikaa.

valokuvaaja.jpg

23  And Luxembourg goes to...

Suurhettuan palatsi pääkaupungissa palvelee edustustilana ja yöpaikkana. Suurherttuaperheen varsinainen asunto on 30 kilometrin päässä Colmar-Bergissä. Vuonna 1911 valmistuneen Bergin linnan rakennutti suurherttuatar Charlotten isä Guillaume IV. Satulinna on kuvattu letzeburgilaiseen kahden euron kolikkoon vuonna 2008.

palatsi1.jpg

24  Villmools merci!

Luxemburgin yliopisto nostaa vuosimaksun 400 eurosta 800 euroon eli samalle tasolle kuin Brysselissä. Lähiseudun ranskalaisissa yliopistoissa vuosimaksu on parin sadan luokkaa. Luxemburgin yliopiston mukaan kyse on silkasta rahastuksesta: ensimmäisen vuoden opiskelijoita on paljon mutta suuri osa siirtyy jonnekin muualle jatkamaan opintoja; keltanokkia rahastamalla rahoitetaan vakiopiskelijoiden palveluita.

25  Mäin Numm ass Johnny Chicago!

dengelcher.jpg

Luxemburgilainen elokuvauutuus, 1930-luvun Schönfelsiin sijoittuva  D'Engelcher vu Schëndels tuli ensi-iltaan tammikuussa 2013 mutta jäi työkiireiden vuoksi näkemättä, joten odottelen dvd:n ilmestymistä. Absurdissa - mutta kuulemma tositapahtumiin perustuvassa - tarinassa on kyse enkeleiden lähettämistä kirjeistä ja vanhan leskirouvan omaisuudesta. Ohjaaja Marc Thoma on kuulemma kiinnostunut elokuva-aiheina myös Bommeleër-jutusta ja Luxemburgin noitavainoista.

26   Marttyyrien muisto

rauhanturvaajat.jpg

Luxemburgilaisia rauhanturvaajia Diekirchin armeijamuseon näyttelyssä.

27   Silta tulevaisuuteen

Luxemburgin keskusta on parhaillaan muutoksen kourissa. Kaupungintalon laajennus Knuedlerin laidalla on vielä kesken ja toisella laidalla revitään katuja auki kaukolämpötöiden takia. Hamilius–Royal -korttelin alas repiminen ja jälleen rakentaminen alkaa pian. Liikennesuma ei ehkä ole toivoton, jos kaupungin bussiasemalle löydetään toimiva paikka. Kaupunki on kaukonäköisesti palkannut pari koikkalaista kuuntelemaan kaupunkilaisten valituksia. ”Työmaasovittelijat” (médiateur de chantiers) päivystävät postitalon nurkalle pystytetyssä kojussa.

pontadolphe_holo2.jpg

Toinen koju Rooseveltin bulevardilla esittelee Pont Adolphen siltaremonttia, jonka alta ehdin parahiksi muuttaa pois. Pitkällisen jahkaamisen jälkeen hanke on vaiheessa, jossa peruminen ei enää ole mahdollista. Liikenne ohjataan vanhan kivisillan länsipuolelle rakennettavalle tilapääsillalle, josta se koukkaa Place de Metzin kautta Avenude de la Libertélle. Hanketta seuraa kaksi web-kameraa. Remontin valmistuttua noin vuonna 2017 koko prosessi on tarkoitus esittää nopeutettuna. Kyseessä on hauska kertaus: Dräi Eechlen-museossa on näytillä harvinainen valokuvadokumentaatio Pont Adolphen alkuperäisestä rakennusprosessista 1900-luvun alussa.

tram.jpg

Raitiovaunut väistyivät käytöstä 1960-luvulla mutta palaavat Luxemburgin kaduille kunhan Pont Adolphen upgreidaus valmistuu. Kuva on Luxemburgin raitiovaunu- ja bussimuseosta.

Asemalta Gasperichiin rautatien yli vievä silta uusittiin vuonna 2011. Tuloksena oli pieni punainen silta (kuvat alla).

toukokuu_2011.jpg

uusisilta7.jpg

heinkuu_2011.jpg

28   Korppi ja kumppanit

filip_linnunsiemenautomaatti.jpg

Uutta julkista taidetta MUDAMin puistossa: espanjalaisen Fernando Sánchez Castillon luomaan Espanjan kuningas Filip V:n rintakuvaan ”Bird feeder” on kätketty Arkimedeen ruuvi, joka annostelee linnunsiemeniä. Filip hallitsi 1700-luvulla myös Luxemburgia.

29   D'Chrëschtmaart

lentoaseman_joulu.jpg

Luxemburgin lentoasema joulutunnelmissa.

30   EU-kaupunki

Ylikansallisen EU:n vahvistuessa vahvistuu vastapainona monella taholla paikallinen identiteetti. Kun paikalliseen identiteettiin yhdistetään kansanliike, tuloksena saattaa olla paikallisen talouden kehkeytyminen. Redangen alueella etelä-Luxemburgissa otettiin vuoden 2013 alussa käyttöön alueraha beki, jonka avulla pyritään pitämään raha omalla alueella tukemassa paikallisia elinkeinoja. Bekin käyttäjien yhdistykseen liittyi ensimmäisen kuukauden aikana kolmisen sataa henkilöä ja viitisen kymmentä paikallista yritystä, jotka saivat liikenteeseen 40 000 bekiä. Yhden euron arvoisia bekejä voi nostaa neljästä paikallisesta pankista tai vaihtaa takaisin euroiksi, jolloin niiden arvo putoaa vaihtopalkkion vuoksi.

euhjemp.jpg

Luxemburgilainen sarjakuvasankari Superhjemp on antautunut EU:n imagokampanjan välikappaleeksi.

31   Rumasti sanottu Luxemburgin säästä

Talvirengaspakko tuli voimaan vuoden 2012 lopulla mutta Automobile Club Luxembourg ei ole tyytyväinen. Lainsäätäjän olisi pitänyt uskaltaa vaatia kitkarenkaisiin vähintään neljän millin uritus. Nyt välttävät 1,6 millin urat eli Suomessa kesärenkaille asetettu minimi.

Kuten ennekin, sydäntalveksi joulukuusta maaliskuuhun järjestettiin asunnottomille tilapäismajoitusta. Findelin entisen lentoasemarakennuksen toimistotiloissa yöpyi talvella 2012-2013 satakunta henkeä.

lumiaura1.jpg

Luxemburgilainen lumiaura on pyörille viritetty sanko, jonka pohjassa on reikiä, ja suolaa ympäriinsä vispaava propelli.

talviurheilu_kielletty.jpg

Petrussen laaksossa on puuttomaksi hakattu rinne nimeltä Schlittenhiwwel eli kelkkamäki. Talviurheilu kelkkamäessa – ja koko laaksossa – on jyrkästi kielletty. Siitä huolimatta siippa näki eräänä aamuna pari miestä skimbaamassa kelkkamäessä.

jaapuikot1.jpg

Sydäntalvella vaihteleva pikkupakkanen ja suojasää tuottaa komeita jääpuikkoja, joihin ei reagoida pystyttämällä kadulle kulkuesteitä vaan kutsumalla paikalle palokunta.

32   SuperDrecksKëscht

Remontin tai muuton yhteydessä ei tarvitse huolehtia romun pois kuljetuksesta. Kaupungin puhtaanapitolaitokselle voi soittaa ja tilata noutajan. Sovittuna aikana roskansyöjä-auto tulee ja vie maksutta pois kadun varteen läjätyt vanhat mööpelit, patjat ja laitteet. Sitä ennen läjä hupenee, kun ohikulkijat poimivat parhaat päältä. Minun eteisessäni oli naapuritalon poistoläjästä pelastettu naulakko, joka neljän vuoden palvelun jälkeen päätyi taas poistoläjään.

biojte.jpg

Naapuritalojen esimerkistä huolimatta asuintaloni isännöitsijä ei saanut biojätepönttöä hankituksi.

33   Oma talo onnela

Luxemburgin tilastokeskus Statec julkaisi maaliskuussa 2013 vuoden 2011 väestönlaskennan yhteydessä kerättyjä tietoja luxemburgilaisten asumisoloista. Tietojen keruuaikaan asuntojen keskivuokra koko maassa oli 12,5 €/m2 ja pääkaupungissa 14,7 €/m2. Vuokralla asuvien olot vaihtelivat kansallisuuden mukaan. Kun kantaluxemburgilaisilla oli käytössään keskimäärin 55 neliötä henkeä kohden, portugalilaiset joutuivat ahtautumaan asuntoihin joissa tilaa oli 30 neliotä hengelle. Hulppeimmin asuivat britit ja hollantilaiset, joilla tilaa oli 63 neliötä henkeä kohen.

Minun vuokrakämpässäni tilaa oli henkeä kohden suunnilleen saman verran kuin alkuasukkailla mutta vuokra oli alle pääkaupungin normitason, ”vain” 13,5 €/m2.

vrisuora4.jpg

34   Suomi Luxemburgissa

Lokakuussa 2012 Suomi hävisi Luxemburgille äänin 131-62 kilpailussa paikasta YK:n turvallisuusneuvostossa.

remich.jpg

35   Anne Marien katakombi

Anne-Marien Mansfeldin vuonna 1628 perustama Pyhän Sofian luostari on kadonnut mutta luostarin koulu Ecole Privée Notre-Dame Sainte-Sophie toimii edelleen Anne-Marien abbedissakaverille Marguerite de Busbachille nimetyllä kadulla Weimershofin kaupunginosassa.

36   Keskustelua arkkitehtuurista

Limpertsbergin kaupunginosaan lähelle Notre-Damen hautausmaata on suunnitteilla autoton asuinalue. Jotta asukkaiden olisi helpompi suosia kevyttä ja julkista liikennettä, kortteliin ei tule yhtään pysäköintipaikkaa eikä asukkaille anneta asukaspysäköintioikeutta. Vivre sans voiture–hankkeen suunnittelukilpailun voittanutta puistokorttelikonseptia viimeistellään parhaillaan.

Luxemburgin kaupunki on muutenkin heittäytynyt autovihamieliseksi alentamalla asuinkatujen nopeuksia kolmeen kymppiin tunnissa liikenneturvallisuuden lisäämiseksi ja päästöjen vähentämiseksi.

monterey_building.jpg

Luxemburgin keskuspankin Monterey-talo on Christian Bauerin suunnittelema.

cents_kirkko.jpg

Centsin kaupunginosan kirkon suunittelivat Michel Mousel ja Edouard Stein.

37   Blankenberge Express eli Luxemburg matkailumaana

Suurherttuakunnassa käy vuosittain 130 000 kiinalaista matkailijaa ja kiinalaisten kontolla on yli puolet tax free –ostoksista. Niinpä Luxemburgin kauppiasyhdistys julkaisi vuonna 2013 shopping guidensa mandariinikiinan kielisenä. Yhdistys tarjoaa jäsenilleen johdatusta kiinalaiseen kulttuuriin ja opastusta esimerkiksi ruokalistojen kääntämiseksi kiinalaisia turisteja varten.

matkamuistot.jpg

Luxemburg on päässyt Sarjakuvamatkajan opaaseen, jossa noteeraamisen edellytyksenä on se, että matkaaja Jan Alanco on löytänyt reaalimaailmasta saman kuvakulman, josta sarjakuvantekijä on tarkastellut eri kaupunkien maamerkkejä.

38   Rakkautta, tuuria ja varjelusta

Mitä tapahtui Anitalle? Puolisen vuotta Luxemburgiin muuton jäkeen vuonna 2009 alkoi raksuttaa: Anitan hattukauppa Avenue de la Libertéllä ei ole koskaan auki. Eikä ole vieläkään, keväällä 2013. Oveen kiinnitetty lappu kertoo Anitan lähteneen lomalle. Kaupan kattovalaisimessa paloi iltaisin himmeä valo, joka katosi asteittain kynttilälamppujen elinvoiman ehtyessä. Hämähäkki kutoi seittiä ulko-oveen ja näyteikkunan kasvit kuivuivat ruskeiksi. Aurinko haalisti näyteikkunan mainostekstejä, hattuja ja lakkeja, lukuun ottamatta afrikkalaisen värikästä viritystä, joka on sisäänkäynnin varjossa.

anitan_kauppa_2009.jpg

Myymälän vuokra ja sähkölasku ehkä maksetaan automaattisesti tililtä, jolla riittää rahaa. Myymälällä on joskus ollut vartiointi, ainakin ulkopuolinen tarkastus. Joku on huolehtinut siitä, että joku vuosi sitten puhki potkaistu näyteikkunan kulma on teipattu kokoon.

Hattukaupan perinteisestä tyylistä päätellen Anita on/oli ehkä lähellä eläkeikää. Mitä tapahtui lomalla? Sairastuiko Anita ja päätyi hoitokotiin? Vai onko kyseessä ehkä murha? Ehkä Anita ei koskaan lähtenytkään lomalle . . .

solmiot.jpg

seitti2.jpg

LISÄÄ ANITA-MYSTEERISTÄ

39   Äddi Spoo

Luxemburgissa edellytetään kolmen kuukauden takuuvuokra maksettavaksi vuokranantajalle tai talletettavaksi pankkiin niin, että summan voi nostaa vain vuokranantajan suostumuksella. Minua oli varoitettu, että pankki on parempi vaihtoehto. Vuokrasopimuksen päättyessä vuokranantajilla on taipumus keksiä yhtä sun toista korjattavaa tai korvattavaa, jonka he pyrkivät rahastamaan takuuvuokrasta.

Vuokran päälle maksetaan könttisumma – charges – jolla katetaan vesi, lämmitys ynnä muut kiinteistönhoitokulut. Kerran vuodessa tehdään tasauslaskelma, jonka jälkeen vuokralaisen pitää yleensä maksaa hieman lisää ja könttisummaa hieman korotetaan seuraavalle vuodelle. Minun charges-maksuni nousi neljässä vuodessa 200 eurosta 300 euroon eli 50 prosentilla! Vuokran korottaminen ei ole sallittua edes asukkaan vaihtuessa ellei asuntoon ole tehty merkittäviä parannuksia. Vuokrasopimuksen päättyessä vuokranantajalla on lain mukaan puoli vuotta aikaa tasauslaskelman tekoon.

2013_olohuone.jpg

Vuokrasopimuksen päättyessä tehdään tupatarkastus siitä, onko vuokralainen aiheuttanut vaurioita yli ”normaalin kulumisen”. Minun kämpästäni ei vaurioita löytynyt mutta siisteydessä oli tarkastajalla valittamisen aihetta. Minua oli varoitettu, että vähänkin viirullisista ikkunoista saatetaan vaatia muutaman sadan euron siivouskorvaus, joten ikkunat kiilsivät viimeisen päälle, minkä tarkastaja nyreissään myönsi. Lattialistoilta oli pyyhitty pöly mutta pattereiden päältä tarkastaja löysi parin viikon laskeuman. Keittiökalusteiden etupaneeleiden teräspinnat oli pyyhitty teräksenpuhdistusaineella mutta ei yhdensuuntaisin vedoin vaan pyörteisesti. Kylpyhuoneessa oli suihkuun juuri vaihdettu uusi letku hieman revenneen tilalle mutta suuttimesta ei ollut rapsittu pois kalkkikertymää.

2013_keitti.jpg

Vuokranantaja vaati kelvottomasta siivouksesta 150 euroa korvausta ja ilmoitti että tasauslaskelman tekoon menee ainakin kolme kuukautta. Hän lupasi kuitenkin vapauttaa takuuvuokran, jos maksan suoraan hänelle 650 euron ”tasaustakuun”.  En maksanut mitään ja odotan kiinnostuneena tasauslaskennan tulosta.

Takuuvuokra on hyvässä tallessa BCEE-pankissa, joka lähetti Suomen-osoitteeseeni kirjeen pelkästään hehkuttaakseen olevansa edelleenkin Global Finance-lehden rankkauslistalla maailman kymmenen turvallisimman pankin joukossa.

bcee.jpg

Ikuisuusprojektien maa

Luxemburg on ikuisuusprojektien maa. Tunnetuimpia on moottoritie A7 eli Nordstrooss, joka on ollut rakenteilla vuodesta 1997. Kun otetaan huomioon, että moottoritie Kirchbergistä Ettelbruckiin on vain 31 km, on homma ollut vielä hitaampaa kuin kuin Helsinki-Turku-välillä, jossa 165 kilometrin rakentaminen vei 50 vuotta. Kuten turkutietä myös Nordstroossia ovat hidastaneet tunnelityöt. Viimeiset neljä vuotta on kuhkittu Lorentzweilerista kohti Grengewaldia vievän Stafelterin tunnelin rakentamisessa. Jos Lorentzweiler-Kirchberg-osuus valmistuu vuonna 2015, nopeuttaa se pohjoisesta kaupunkiin saapuvien matkaa ehkä varttitunnilla.

Runsaan kahden sadan kilometrin junamatka Luxemburgista Brysseliin vie kolmisen tuntia, koska vanhentunut rata ei salli suuria nopeuksia. Suurin osa radasta kuuluu Belgialle, jolle pikkuserkun liikenneongelmat eivät ole olleet ykkösasia. Rataremontista on keskusteltu vuosia ja nyt on päästy sopuun siitä, että kiskot uusitaan nopeita junia varten niin, että pikayhteys valmistuu vuonna 2022. Ehkä.

Luxemburgista pohjoiseen vievän junayhteyden pullonkaulana on 1800-luvulla rakennettu Alzette-joen ylittävä viaduc. Vuonna 2009 aloitettiin remontti, jossa joen rantaa ja ratapenkereitä vahvistetaan niin, että ne kestävät rautatiesillan leventämisen neliraiteiseksi. Rataremontin (kuvat alla) toivotaan valmistuvan 2017.

rautatien_levennys.jpg

ratatymaa1.jpg

Kun ryhdyin maahan muutettuani lukemaan joka kotiin kannettavaa Luxemburgin kaupunginvaltuuston pöytäkirjakoostetta, oli kiivaan keskustelun aiheena suunnitelma uuden toimitalon rakentamiseksi Pfaffenthaliin ympäristöliike MECOn käyttöön. Samaan hankkeeseen sisältyy myös asuntoja, vanhan koulun remontti ja kaikkia näitä palveleva parkkitalo. Jotkut kaupunginvaltuutetut pitivät suunnitelmaa ylenpalttisena: MECOlle rakennetaan toimistotilojen lisäksi 150 hengen auditorio ja kahvila terasseineen; autopaikoistakin MECO saa kolmanneksen.

Neliöhinnaltaan MECOn toimistotaloa moitittiin Luxemburgin kalleimmaksi. OekoZenteristä on tulossa passiivitalo ruohokattoineen, aurinkopaneeleineen ja sadeveden talteenottolaitteineen. Valtio maksaa kustannuksista 90% ja Luxemburgin kaupunki 10 %.

Lopulta valtuusto näytti suunnitelmalle vihreää valoa. Vuonna 2010 ryhdyttiin purkamaan vanhoja rakennuksia ja 2011 alkoi rakentaminen, joka kumminkin lopahti urakoitsijan konkurssiin. Työt ovat taas käynnissä mutta en ehtinyt nähdä valmistuuko passiivitalo suunnitellusti vuoden 2014 paikkeilla.

taksitolppa.jpg

Luxemburgin takseilla ei ole yhteistä tilausjärjestelmää yhteisestä hinnoittelusta puhumattakaan, mikä rokottaa matkailijoiden viihtyvyyttä, mikä on paha juttu paikassa, jossa taksikyytiä käyttäviä matkailijoita on todella paljon. Neljännes pääkaupungissa liikkuvista takseista ajaa ilman asianmukaista lupaa, mikä ehkä selittää usein puutteellisen suunnistustaidon. Pulmaa on jauhettu vuosia mutta yhteisymmärrystä ratkaisutavoista ei ole löytynyt. Ensimmäisenä askelena aiotaan nyt velvoittaa taksit ilmoittamaan hinnat auton ulkopuolella, jotta asiakkaalla on mahdollisuus vertailuun.

petrusse_huhtikuu2010a.jpg

Pont Adolphen remontti ja viemärityöt vanhan kaupungin alapuolella rikkovat Petrussen laakson idylliä lähivuosina. Kuva on huhtikuulta 2010.

LÄHTEET JA LINKIT

L’Essentiel: Dossier d’espionnage.

Zahlen P. Le Luxembourg 1960-2010: Les prélèvements obligatoires depuis les années 1960. Statec, 2013.

Recensement de la population. Premiers résultats N:o 10. Location: surfaces et loyers. Statec, 2013.

TÄMÄ OLI TÄSSÄ!