Burano

29.9.2013                                                                        Helsinki – Burano 1832 km

burano1.jpg

Buranon kalastajasaari Venetsian itäpuolella on tunnettu värikkäistä taloistaan. Värit kuulemma auttoivat kalastajia löytämään tiensä kotiin laguunilla tavanomaisen sumun keskeltä. Burano on itse asiassa neljän pienen saaren muodostama mini-venetsia. Parin kymmenen hehtaarin alue on tiheään asuttu. Asukkaita on kolmisen tuhatta.

silta.jpg

burano2.jpg

ikkuna.jpg

Parhaimmillaan Buranossa on asunut kaksin-kolminkertainen määrä väkeä. Kalastuksen ohella elinkeinona on ollut vihannesten viljely venetsialaisten tarpeisiin. Joskus 1500-luvulla joku merimies toi saarelle palan pitsiä, mistä alkoi italiankuulu pitsinvalmistusperinne.

veneet.jpg

Saarella on pitsimuseo, kirkko kaltevine kellotorneineen ja torilla 1700-luvulla vaikuttaneen, Buranon kasvatin säveltäjä Baldassare Galuppin patsas. Enempää ei päiväturistin tarvitse rasittaa itseään suorituksilla.

kellotorni.jpg

tori.jpg

Venetsiasta on vaporettoyhteys Buranoon Fondamente Novelta linjalla 12. Matka kestää nelisen kymmentä minuuttia. Välietappina on lasipajoistaan tunnettu Muranon saari. Buranossa on useita pikku ravintoloita mutta ei hotelleja.

vihrea_talo.jpg

Paakarilta voi ostaa perinnepikkuleipiä, joiden valmistuksessa ei säästellä voita eikä kananmunia. Tuhdista taikinasta muotoillaan joko pelastusrengas – bussolà buranello – tai ässä eli esse buranella. Buranon ässät ovat vähemmän mureita kuin suomalaiset.

essi.jpg

Kotiovet on varustettu tulvaporteilla.

tulvaportti.jpg

burano3.jpg

pyykit.jpg

sininen_talo.jpg

lila.jpg

sininen_villa.jpg

Madonna del Monten saarelle rakennettiin 1300-luvulla pieni benediktiiniluostari. Rauniosaari on yksityisomistuksessa.

MadonnadelMonte.jpg

<

 Muita Postikortteja Italiasta:

Jääpuikkoja Roomassa