Esbjergin valkoiset miehet

2.10.2013                                                                                Helsinki – Esbjerg 1422 km

esbjerg1.jpg

Neljä yhdeksänmetristä hemmoa istuu rannalla ja vahtaa laivaliikennettä Esbjergissä Tanskan länsirannikolla. Taideteoksen nimi on ytimekkäästi ”Ihmisiä rannalla” (Mennesker ved havet) tai  tuttavallisesti ”neljä valkoista miestä”. Betoniveistosten tekijä Svend Wiig Hansen kertoi inspiroituneensa Pääsiäissaaren moai-patsaista. Polynesialaisten tuhatkunta vuotta sitten vuorensyrjästä veistämät sadat moait ovat yleensä vähän pienempiä ja näyttävät ensi katsomalta pelkiltä päiltä.

esbjerg2.jpg

Tukevasti istuvat merellekatsojat pystytettiin vuonna 1995 Esbjergin satavuotisjuhlan kunniaksi. Esbjerg on Tanskan viidenneksi suurin kaupunki, asukkaita suunnilleen saman verran kuin Porissa. Esbjergissä on merenkulkumuseo ja sen kupeesta alkaa hiekkadyynien ja vuorovesialankojen ekologiaa varjeleva luonnonpuisto Vadehavet, joka on osa Saksaan ja Hollantiin saakka ulottuvaa Vattimeren aluetta.

esbjerg3.jpg

Taiteilija olisi oikeastaan halunnut sijoittaa betonimiehensä Tanskan pohjoisimpaan niemennokkaan Skageniin. Skagenin kärkeen (alla) pääsee hiekassa kahlaten tai kätevästi traktorin vetämänä.

skagen1.jpg

skagen2.jpg
Muita postikortteja Tanskasta:

Eläimellistä menoa Kööpenhaminassa

Ribe

Hamletin linna Elsinoressa