Wiener Riesenrad

7.10.2013                                                                    Helsinki – Wien 1441 km

wienerriesenrad.jpg

Wienin maailmanpyörä pystytettiin vuonna 1897 keisari Franz Josefin 50v-hallitsijajuhlan kunniaksi. Pyörätyypin nimi on englanniksi Ferris wheel. George Washington Ferris suunnitteli 80-metrisen näköalapyörän Chicagon maailmannäyttelyyn vuonna 1893. Wienin pyörä oli siis valmistuessaan viimeistä huutoa, joskin esikuvaansa pienempi, vain 64 metrin korkuinen. Euroopan suurimman maailmanpyörän, vuonna 2000 valmistuneen London Eyen lakipiste on 135 metrin korkeudessa.

rauchenverboten.jpg

Toisen maailmansodan viimeisten pommitusten aikana maailmanpyörä paloi mutta rakennettiin uudelleen heti sodan jälkeen. Liittoutuneiden miehittämään Wieniin sijoitetun elokuvan ”Kolmas mies” avainkohtaus, jossa Orson Wellesin esittämä Harry Lime paljastuu täydeksi roistoksi, tapahtuu Riesenradin hytissä.

vaunu6up.jpg

Wienin maailmanpyörään liittyy oikeastikin dramaattisia tapahtumia. Vuonna 1898 heittäytyi muuan nainen hytin ikkunasta kuolemaan hätähuutona työttömyyden ja olemattoman sosiaaliturvan takia. Vuonna 1914 ajeli muuan sirkusratsastajatar täyden kierroksen hytin katolla hevosen selässä.

vaunu6down.jpg

Nykyisin Riesenrad – ”jättipyörä” – on Wienin suosituimpia matkailukohteita. Yksityistilaisuutta – esim. kokkareita tai kynttiläillallista varten – voi parilla sadalla eurolla varata tunniksi kokonaisen hytin. Lapsille on tarjolla synttäripaketteja, joihin sisältyy huvipuistolippuja ja maailmanpyöräkierros Kindersektiä eli lastenskumppaa nauttien.

karuselli.jpg

Riesenrad sijaitsee Prater-puistossa, joka avattiin kaikelle kansalle jo 1700-luvulla. Sitä ennen alue oli satojen vuosien ajan keisarillista metsästysmaata. Prateriin asettui heti oitis ravitsemusliikkeitä ja huvilaitteita. Puistossa oli 1800-luvulla jopa vara-venetsia, jossa saattoi seilata gondolissa. Nykyinen huvipuisto tarjoaa historiallisen näköalapyörän lisäksi jos jonkinlaista kieputinta ja pelihallia.

maisema1.jpg

Näkymät alla eivät ole maailmanpyörästä vaan Pyhän Tapanin katedraalin tornista.

maisema2.jpg

maisema3.jpg

Muita postikortteja Itävallasta:

Hundertwasserin arkkitehtuuria