Bilbaon kauppahalli

15.10.2013                                                                             Helsinki – Bilbao 2653 km

Mercado.jpg

nauta.jpg

Bilbaon kauppahalli Nerviónin rannalla ylpistelee olevansa Euroopan suurin. Vaikka tästä ei vallitse yksimielisyyttä, on halli kiistatta suuri ja monipuolinen. Muutaman vuoden takaisen täysremontin jäljiltä hygienia on huippuluokkaa mutta samalla on hävinnyt hitunen vanhan hallin tuoksutunnelmaa. Halli on avoinna aamupäivisin lukuun ottamatta sunnuntaita, jolloin se on suljettu.

kalat.jpg

kinkut.jpg

kantajat.jpg

cabeza.jpg

orejas.jpg

boletus.jpg

Nykyinen, Pedro Ispizuan suunnittelema kauppahalli on vuodelta 1929. Kauppaa on paikalla käyty ainakin 1300-luvulta, siitä alkaen kun Nerviónin yli rakennettiin ensimmäinen silta. Nykyinen kivisilta rakennettiin vuonna 1937, kun sen edeltäjä oli tuhoutunut Espanjan sisällissodassa.

silta.jpg

Pyhän Antonin sillan ylittävistä tavaroista kannettiin tullia vuosisatojen ajan. Ehkä siltaa koristava koira on tullinkantopuuhissa?

koira.jpg

Pyhän Antonin silta on saanut nimensä kauppahallin vieressä sijaitsevan keskiaikaisen Iglesia San Antónin mukaan.

kirkko.jpg

Kauppahallin vierestä alkaa pikku kauppojen, baarien ja ravintoloiden elävöittämä vanha kaupunki Casco Viejo, baskin kielellä Alde Zaharra. Vanhan kaupungin vanhin osa tunnetaan nimellä las Siete Calles, baskiksi Zazpikaleak. Rantakatu Riberalta nousevat seitsemän katua rykäistiin samansuuntaisiksi jo keskiajalla. Ensimmäiset kadut olivat nimeltään yläkatu (Somera), keskikatu (Artekale) ja kauppakatu (Tendería). Astetta nuorempia ovat lihakauppiaiden katu (Carnicería Vieja), alakatu (Barrenkale) ja alempi alakatu (Barrenkale Barrena). Ylimmäinen katu, Calle de la Ronda seuraa muinaisen kaupunginmuurin linjaa.

cascoviejo_sietecalles.jpg

kuja.jpg

Seitsemää katua yhdistää joukko kapeita kujia.

pintxos.jpg

Vanhan kaupungin sydämessä voi maistella baskilaisia pintxoja (kuvassa sienipintxo) esimerkiksi Kasko-nimisessä pikkuravintolassa.

aamiainen.jpg

Bar Palacio Arana kauppahallia vastapäätä Riberan varrella on mainio aamiaispaikka. Baari on myös paikallisten eläkeläissetien ja ruokaostoksilla olevien tätien kokoontumispaikka.

kukuxumusu.jpg

Vanhasta kaupungista löytyy iloisia vaatteita ja asusteita myyvän baskitaustaisen Kukuxumusun myymälä. Kukuxumusu tarkoittaa baskin kielellä kirpun suudelmaa.

taistelijat.jpg

Bilbaon kaupungin nimi on baskiksi Bilbo. Baskin kieltä (euskara batua) puhuu baskimaan asukkaista enää pari kymmentä prosenttia. Baskilaisen kansallistunteen ilmauksiin törmää kumminkin tuon tuosta.

euskal_presoat.jpg

"Euskal presoak – Euskal Herrira" vastustaa baskivankien hajasijoittamista ja vaatii baskivankien palauttamista baskimaan vankiloihin. Baskivangeilla tarkoitetaan tässä yhteydessä ETAn (Euskadi Ta Askatasunan) eli baskimaan itsenäisyyttä taistellen tavoittelevan, hiljattain aselevon julistaneen järjestön jäseniä.

ravintola.jpg

Klassikkoravintola El Perro Chico (Aretxaga 2) San Antónin sillan vastakkaisessa päässä tarjoaa hyvää ruokaa kohtuulliseen hintaan. Sillan alla saattaa kummitella.

aave.jpg

 
Muita postikortteja Espanjasta:

Colgante de Vizcaya

Barcelonan jouluvaloja

Kävelyllä Barcelonassa

Hospital de Sant Pau