Kilkenny

25.10.2013                                                                      Helsinki – Kilkenny  2125 km

Vain sadan kilometrin mutta parin tunnin junamatkan päässä Dublinista sijaitseva Kilkenny on suosittu päiväretken kohde.

Kilkenny – kuulemma – tunnetaan vuonna 1367 laaditusta lakikokoelmasta nimeltä Kilkennyn statuutit. Tarkoituksena oli vähentää irlantilaisen kulttuurin vaikutusta englantilaisten siirtolaisten joukossa ja irlantilaisten päälliköiden valtaa englantilaisten valloittajien hyväksi.  Englantilaisia kiellettiin avioitumasta irlantilaisten kanssa, adoptoimasta irlantilaisia lapsia, käyttämästä iirin kieltä, iirinkielisiä nimiä tai irlantilaista vaatepartta. Hurlingin pelaaminen tuli lopettaa.

Hurling eli irlantilainen nurmipallo on kuitenkin edelleen suosittu laji, eritoten Kilkennyssa.  Tunnusväreinä on musta ja ruskeankeltainen.

Tiger.JPG

Kilkennyn iirinkielinen nimi Cill Chainnigh tarkoittaa Canicuksen kirkkoa. Pyhä Canicus, englannissa Saint Canice ja Skotlannissa Saint Kenneth tai Saint Kenny, oli irlantilainen pappismies, joka lienee tehnyt jonkin merkkiteon päästäkseen pyhimykseksi.

Kilkennyn ensimmäinen Canicelle pyhitetty kirkko rakennettiin 500-luvulla. Pyöreä torni nykyisen 1200-luvulla rakennetun Canicen katedraalin kupeessa on Kilkennyn vanhin rakennus. Vuonna 849 rakennettu 30 metrin korkuinen torni edustaa vain Irlannille ominaista kirkkoihin ja luostareihin liittyvää tornityyppiä, jonka iirinkielinen nimi on cloigtheach viittaa kellotorniin tai kivitorniin.

torni.jpg

Tornien arvellaan palvelleen turvapaikkoina viikinkien ryöstöretkien aikaan. Torneja on jäljellä kuutisen kymmentä. Solakoina ja pyöreinä ne kestävät hyvin puhureita – kuten modernit tuulimyllyt. Kilkennyn torni on sikäli harvinainen, että huipulle nousu on sallittu, tosin vain hyvällä ilmalla. Tornin huipulta aukeaa kapeiden ja jyrkkien portaiden/tikkaiden arvoinen näköala.

katto.jpg

Pyhän Canicen katedraaliin on haudattu muuan John Kearney, joka toimi Kilkennyssa piispana 1800-luvun alussa. Piispa John oli Barack Obaman iso-iso-isosetä, kehuu seurakunta.

Vaikka Kilkennyssa on vain parikymmentä tuhatta asukasta, komeita kirkkoja on useita ja löytyypä keskiaikainen linnakinAlkuirlantilaiset olivat asettuneet Canicen kirkon ympärille ja englantilaiset tulokkaat Strongbowna tunnetun Pembroken jaarlin rakennuttaman linnan tienoille. Dominikaanimunkit asettuivat neutraalille maaperälle näiden väliin. Black Abbeyksi munkkien mustan kaavun mukaan nimetyn dominikaanikirkon (alla) vanhimmat osat ovat 1200-luvulta. 

blackabbey.jpg

muuria.jpg

Kilkennyn korkeimmalla tornilla varustettu kirkko, Marian katedraali on rakennettu vasta 1800-luvulla.

Kirkkoja.JPG

Rothe House on 1600-luvulta säilynyt kauppiastalo, jossa on pieni museo ja irlantilaisen sukututkimuksen keskus.

RotheHouse.JPG

Kilkennyssa voi kirkkojen lisäksi katsastaa kesäaikaan Irlannin vanhimman panimon. Maailman suurimman alkoholintuottajan Diageon omistama Smithwicksin panimo tunnetaan myös nimellä St Francis Abbey Brewery, koska paikalla on muinoin ollut luostari, jonka rauniokirkko on säilynyt panimon pihamaalla.

smithwicks.jpg

Panimo pukkaa Kilkenny-olutta, joka kehitettiin alun alkaen vientituotteeksi. Panimon oluita myytiin nimellä Smithwicks, mutta koska se on ulkomaalaisille vaikea lausuttavaksi, valittiin uudeksi nimeksi Kilkenny. Olut on yhtä helppoa kuin nimensä mutta ei ole yltänyt maailmanmaineeseen päinvastoin kuin jaarli Strongbown mukaan nimetty siideri, jonka omistaja lienee nykyään Heineken.

ritari2.jpg

Ritarihauta Chainnighin/Canicuksen/Canicen/Kennyn kirkossa.

Muita postikortteja Irlannista:

Dublin

Howth ja Dún Laoghaire