Ljubljana

19.10.2013 / 20.2.2018                                                      Helsinki – Ljubljana 1715 km

Dragon3.jpg

Lohikäärme on Slovenian pääkaupungin Ljubljanan tunnuseläin. Tarinan mukaan Jasonin johtamat argonautit yhyttivät kotimatkallaan Ljubljanan tienoilla järvessä asuvan lohikäärmemäisen hirviön ja nujersivat sen. Toinen selitys viittaa Rooman armeijassa palvelleeseen kristittyyn  sittemmin pyhään – Yrjöön, joka surmasi lohikäärmeen jossain Libyassa. Pyhä Yrjö on syypää myös siihen että Lontoon Cityn rajapyykkeinä käytetään lohikäärmepatsaita.

CityofLondon2011.JPG

Ljubljanassa lohikäärmeet syöksevät tulta Lohikäärmesillan (Zmajski most) kummassakin päässä. Valmistuessaan vuonna 1901 silta oli Slovenian ensimmäinen asfalttipäällysteinen teräsbetonisilta. Rakenteista vastasi insinööriprofessori Josef Melan ja ulkoasusta arkkitehti Jurij Zaninović.

DragonBridge.jpg

Poikanen.jpg

Ljubljanassa on paljon Art Nouveau/Sezession -tyylisiä rakennuksia, koska kaupunki rakennettiin laajalti uudelleen vuonna 1895 sattuneen maanjäristyksen jälkeen. Edellistä suurta järistystä 1500-luvulla seurasi barokkityylinen jälleenrakennus.

perinneornamentti.jpg

Artnouveau.jpg

Maanjäristysten tuhoista huolimatta Ljubljanasta löytyy muistomerkkejä myös keskiajalta – muun muassa 1100-luvulta peräisin oleva linna – ja roomalaiskaudelta. Roomalaiset valloittivat seudun kelteiltä joskus ajanlaskun alun tienoilla ja perustivat tukikohdan nimeltä Iulia Aemona. Roomalaiskaudella Emonassa lienee ollut viitisen tuhatta asukasta – enemmän kuin Helsingissä 1800-luvun alussa.

Linna.jpg

ljubljana_linna.jpg

2012_113.jpg

Vain viitisen tuhatta asukasta Ljubljanassa oli vielä 1500-luvullakin. Roomalaisia oli seurannut frankkeja ja madjaareja ja sitten slaaveja siinä määrin että eteläslaavilaisesta sloveenista oli tullut valtakieli. Slovenia on ollut osa Itävalta-Unkaria, Serbian kuningaskuntaa ja Jugoslavian liittotasavaltaa. Slovenia itsenäistyi 1991 ja liittyi Euroopan Unioniin 2004. Sloveniassa on asukkaita vain pari miljoonaa, Ljubljanassa reilut 300 000.

Linnavuorelle voi nousta köysiratahissillä ihailemaan näkymää yli vanhan ja uuden kaupungin.

Hissi.jpg

Aukko.jpg

maisema.jpg
Linnavuorelta löytyy historiallinen museo, ravintola, kauppa ja kiehtova nukketeatterimuseo.

Puppets.jpg

Partisaaniaiheinen nukkenäytelmä syntyi vuonna 1944. Barokkipenkki on linnan kirkossa.

Penkki.jpg

Malli.jpg

Ljubljanica-joen rantojen ja siltojen suunnittelusta 1930-luvulla vastasi arkkitehti Jože Plečnik, jonka muotokuva oli näytillä linnassa vuonna 2016.

Plecnik.jpg

Kolmisilta.jpg

Kansallisrunoilija France Prešerenille nimetyltä vanhan kaupungin keskusaukiolta vie Ljubljanica-joen yli kolmoissilta: keskimmäinen ajoneuvoille, laitimmaiset jalankulkijoille. Aukiota hallitsee vuonna 1700 valmistunut barokkityylinen fransiskaanikirkko.

Kirkko.jpg

Tavaratalo Galerija Emporium toimii rakennuksessa, jonka liikemies Feliks Urbanc rakennutti Ljubljanan ensimmäiselle tavaratalolle vuonna 1903. Sosialistisen Jugoslavian kaudella tavaratalo toimi nimellä Centromerkur. Kymmenkunta vuotta sitten rakennus palautettiin Urbancin lapsenlasten haltuun.

emporio.jpg

Plečnikin käsialaa on myös hauskasti keskeneräisen näköinen Suutarien silta.

Pilarisilta.jpg

Rakkauslukoille kaapattu Teurastajien silta on modernimpaa tekoa samoin kuin sillalle ja sen tuntumaan sijoitetut Jakov Brdarin makaaberit veistokset, jotka esittävät Paratiisista karkottamista häpeileviä Aatamia ja Eevaa, tuskaista Prometheusta ja muita kammotuksia. Otukset alla ovat hilpeästä päästä.

Lovebridge.jpg

Otukset.jpg

Teurastajien sillan linnan puoleisessa pääässä toimii Ljubljanan tori.

Tori.jpg

Vanhasta kaupungista löytyy monenlaisia putiikkeja ja erityisesti Ljubljanican linnan puoleiselta rannalta kahvila- ja ravintolatarjontaa.

Vanhakaupunki.jpg

Arkadi.jpg

Tasavallan aukion – entisen Vallankumouksen aukion – laidalla sijaitsevaa Slovenian parlamentin rakennusta koristavat Karel Putrihin ja Zdenko Kalinin ihmishahmot, jotka tuovat mieleen Oslon Vigelandparkin. Marmoripalatsin suunnitteli 1950-luvulla Vinko Glanz.

Parlamentti.jpg

Aukion toisella laidalla Maximarket-tavaratalon päädyssä on poliitikkojenkin suosima kahvila, jossa voi nauttia elegantisti pöytään tarjoiltuja herkullisia leivonnaisia kadun vilinää seuraillen.

leivoksia.jpg

Emonska Klet on mutkaton kellariravintola, joka tarjoaa edullisia päivän annoksia ja iltaisin nuorisoviihdettä. Samassa rakennuksessa toimii vähemmän viekoitteleva Slovenian koulumuseo. Vanhan kaupungin sydämessä sijaitseva Hotel Emonec on puolestaan kaupungin edullisimpia yöpymispaikkoja.

EmonskaKlet.jpg

Dragon590.jpg

Lapsia.jpg