Reinin linnat

30.10.2013                                                                           Helsinki – Bingen 1563 km

Reinin varren maisemia ehdotettiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon jo 1973. Bingenin ja Koblenzin välinen 65 kilometrin Keski-Reininlaakso linnoineen, pikkukaupunkeineen ja viinitarhoineen hyväksyttiin suojelukohteeksi kuitenkin vasta vuonna 2002.

SchonburgMaisema.JPG

Schönburg (yllä).

OberweselB.JPG

Oberwesel (yllä).

Suojeluosuudella on kuulemma peräti 40 linnaa ja linnoitusta, vanhimmat jo tuhatvuotisia. Jotkut ovat säilyneet alkuperäisessä asussaan, esimerkiksi 1300-luvulla tullinkantoa varten rakennettu  Pfalzgrafenstein kuvassa alla.

PfalzB.JPG

Moni linna on sotien ja laiminlyönnin raunioittama, esimerkiksi Rheinfels (alla).

RheinfelsB.JPG

Ehrenfelsin linna (alla) toimi keskiajalla Aachenin katedraalin aarteiden turvapaikkana.

EhrenfelsB.JPG

Joitakin linnoja, kuten Stahleck alla on restauroitu entiseen asuun. Stahleckin linnassa toimii nuorisohostelli.

StahleckB.JPG

SchonburgB.JPG

Osa linnoista on kunnostettu romanttisiksi hotelleiksi kuten Schönburg (yllä) ja Gutenfels (alla).

GutenfelsLinna.JPG

Joukossa on myös 1800-luvun romantiikan huumassa entistä ehommiksi ja entistä romanttisemmiksi kunnostettuja linnoja, kuten Sooneck (alla).

SooneckB.JPG

Reichensteinin linna (alla) on jälleenrakennettu uusgoottilaiseen tyyliin.

ReichensteinB.JPG

Romanttisen reininmaiseman romanttisin bongauskohde on Lorelein kukkula Sankt Goarshausenin lähistöllä. Kalliojyrkännettä Reinin mutkassa kehutaan Saksan kauneimmaksi paikaksi ja se lieneekin Saksan tunnetuimpia matkailukohteita.

LoreleiKallio.JPG

Lorelei saa kiittää maineestaan Heirich Heinea, jonka vuonna 1824 kirjoittama runo tunnetaan myös Friedrich Silcherin säveltämänä lauluna. Kansantaruun pohjaava runo kertoo kultatukkaansa harjaavasta kaunottaresta, jonka laulu lumoaa laivurit niin etteivät nämä muista varoa kareja ja virtauksia vaan haaksirikkoutuvat kalliojyrkänteen juureen.

LoreleiKortti.JPG

St. Goarshausenissa Lorelei istuskelee ratapenkereen ja rannan välisellä kaistaleella.

LoreleiPatsas.JPG

Reinin rantoja ja linnoja voi vilkuilla rantaa myötäilevältä ja välillä tunneleihin sujahtavalta junaradalta tai virtaa ylös alas matkaavilta risteilyaluksilta.

Juna.JPG

Alukset.JPG

Kuvassa alla Heinrich Heine St. Goarshausenissa, taustalla risteilyalus MS Vater Rhein.

Heine.JPG

Lorelei-föri hoitaa Reinin ylitykset St Goarshausenin ja St. Goarin välillä.

LoreleyVIalus.JPG

Vuonna 1814 marsalkka Blücher armeijoineen ylitti Reinin Kaubin kohdalla marssiakseen kohti Leipzigia, jossa Preussin, Venäjän, Itävallan ja Ruotsin liittoutuma nujersi Napoleonin joukot ”Kansojen taistelussa”.

marsalkkablucher.jpg

Bingenin 1300-luvulla tulliportiksi rakennettu Mäuseturm kunnostettiin 1800-luvulla uusgoottilaiseen tyyliin. Nimi "Hiiritorni” juontuu tarinasta, jonka mukaan muuan alustalaisiaan nälässä pitänyt arkkipiispa vangittiin torniin ja päätyi hiirien ruoaksi.

BingenMauseturm.JPG

Hildegard Bingeniläinen syntyi vuonna 1098 mahdollisesti  Niederhosenbachissa eli alahousunpuron kylässä ja kuoli tiettävästi Bingenin luostarin abbedissana vuonna 1179. Kahdeksankymppiseksi sinnitellyt Hildegard käsitteli laajassa kirjallisessa tuotannossaan teologian ja kosmologian ohella luonnontieteitä ja lääketiedettä. Hän myös sävelsi liturgisia lauluja, jotka pompsahtivat musiikkimyynnin kärkeen 1990-luvulla. Hildegard Bingeniläinen kehitti laulutekstejään ja nunnien yhteishengen luomista varten oman kielen kirjoitusmerkkeineen.  Hän kutsui salakieltään nimellä lingua ignota eli "tuntematon kieli". Hildegardin – ja muidenkin keskiajan naisoppineiden – myöhäsyntyistä arvostusta kuvannee se, että hänet julistettiin pyhimykseksikin vasta vuonna 2012.

AssmannshausenB.JPG

 Hotelli Krone Assmanshausenissa on toiminut vuodesta 1541.

LorchB.JPG

 Lorchin linna ja kylä yllä ja alla Katzin linna St.Goarshausenissa.

KatzinLinna_StGoarshausenB.JPG

Muita postikortteja Saksasta:

Näköalapaikalla Berliinissä

Burg Eltz

Völklinger Hütte

Aachenin katedraali

Heidelberg

Görlitz

Lyypekki

Wismar

Frankfurt an der Oder

Trier

Münsterin joulumarkkinat