Belgian olutluostarit: Abbaye Notre-Dame de Leffe

3.11.2013                                                    Helsinki – Dinant 1672 km

Kuten Tongerlon luostarin munkit myös Leffen luostarin munkit ovat Pyhän Norbertin seuraajia.  Abbaye Notre-Dame de Leffe perustettiin joskus 1100-luvun lopulla Meuseen laskevan pienen Leffe-joen suuhun.  Olutta tuotettiin munkkien tarpeisiin 1700-luvulle saakka, jolloin luostari joutui sodan jalkoihin, panimo tuhoutui ja munkit muuttivat muualle.

leffe4b.jpg

Munkit palasivat 1900-luvun alussa ja oluen tuotantokin aloitettiin uudelleen vuonna 1952 mutta ei munkkien vaan paikallisen panimoyrityksen toimesta. Leffe-oluen valmistuslisenssi siirtyi 1970-luvulla Artois’n panimolle ja 1980-luvulla Interbrew’lle, josta 2000-luvulla tuli fuusion myötä InBev ja edelleen Anheuser-Busch InBev. Maailman suurin panimokonserni AB InBev valmistuttaa Leffe-oluensa Stella Artois’n panimossa Leuvenissa. Kun lisenssimaksut menevät edelleen luostarille, Leffe-oluesta on lupa käyttää nimikettä “belgialainen luostariolut” (Erkend Belgisch Abdijbier / Bière Belge d'Abbaye Reconnue).

leffe1b.jpg

Leffen luostari ei ole orientoitunut matkailuun eikä toimi myöskään oluen jakelijana. Luostaria ympäröivä Dinantin pikkukaupunki Meusen rannan ja muutaman sadan metrin korkuisen kalliojyrkänteen välissä on sitä vastoin pittoreski matkailu- ja jokiristeilykohde. Taajama on syntynyt jo 600-luvulla, jolloin Tongerenin piispa päätti siirtää istuimensa Maastrichtista Dinantiin.

leffe2b.jpg

Dinantin goottilainen Notre Damen kirkko 1300-luvulta on rakennettu kallionjyrkänteestä irronneiden lohkareiden tuhoaman romaanisen kirkon raunioille. Kallion huipulla on Meusen vesireittiä vartioinut linnake 1000-luvulta alkaen. Linnake tuhoutui sodassa Ranskaa vastaan 1700-luvulla ja rakennettiin uudelleen 1820-luvulla. Notre Damen kirkolta voi nousta linnakkeelle kaapelihissillä.

Dinantissa voi myös ihmetellä Rocher Bayard –nimistä kallionhalkeamaa, jonka läpi kulkee ajotie, tai suorittaa Sax and the City –kävelyretken, joka seurailee saksofonin kehittäjän Adolphe Saxin jälkiä.  Dinantissa järjestetään vuosittain Adolphelle omistettu saksofoninsoittokilpailu.

 
Belgian olutluostarit: Tongerlo, Maredsous, Chimay, Orval

Muita postikortteja Belgiasta:

Historiallinen kanava

Redun kirjakylä

Atomium

Brysselin dinosaurukset

Eläimellistä menoa Brysselissä

Sarjakuvakaupunki Bryssel

Brysselin synttäripuisto