Belgian olutluostarit: Abbaye Maredsous Abdij

5.11.2013                                                         Helsinki – Maredsous 1675 km

Belgian panimoliitto on myöntänyt parille kymmenelle olutmerkille oikeuden käyttää nimikettä ”belgialainen luostariolut” (Erkend Belgisch Abdijbier / Bière Belge d'Abbaye Reconnue). Edellytyksenä on, että olut valmistetaan luostarissa tai vähintäänkin kaupallisessa panimossa joka maksaa lisenssimaksun brändin omistavalle luostarille. Luostarioluita valmistavat luostarit voivat edustaa mitä sääntökuntaa hyvänsä mutta eivät trappisteja, joiden oluilla on oma trappistiolutbrändi.

Maredsous-oluen omistava Maredsous on benediktiiniluostari. Maredsous syntyi vasta 1800-luvulla baijerilaisen Beuronin luostarin haaraosastona.  Rikkaan sponsoriperheen tuella rakennettiin vuonna 1872 komea uusgoottilainen luostari ja kirkko. Puolen vuosisadan aikana luostarin ympärille kehkeytyi laaja kokonaisuus: työpajoja, koulu, kirjasto, raamattutietokeskus, majoitustiloja ja palvelukeskus matkailijoille. Luostarialueella on myös meijeri, jossa on 1950-luvulta alkaen valmistettu Maredsous’n luostarijuustoa. Tuotannosta vastasivat alkuun munkit mutta se ulkoistettiin pian paikalliselle Herven meijerille.

maredsous2b.jpg

Maredsous’n luostariolutta on tuotettu 1960-luvulta alkaen mutta sitä ei ole koskaan valmistettu luostarissa. Tuotannosta vastaa noin sadan kilometrin päässä sijaitseva panimo Duvel Moortgat, jonka oma lippulaivabrändi on tietenkin Duvel. Moortgat tuottaa myös useita muita brändejä, joista tunnetuimpia ovat De Koninck ja La Chouffe.  Moortgat on säilynyt yksityisenä panimona ja jopa laajentunut yli Belgian rajojen. Moortgat omistaa tšekeissä panimon, joka tuottaa pils-tyyppistä olutta, ja jenkeissä New Yorkin osavaltiossa Ommegang-nimisen panimon, joka on erikoistunut belgialaistyyppisiin oluihin.

Kieliriitojen halkoman Belgian perspektiivistä vitsikästä on se, että ranskankielisessä Valloniassa sijaitsevan luostarin nimikko-oluen tuottaa flaaminkielisessä Flanderissa sijaitseva panimo.

Pyhän Benedictuksen luostarisääntö velvoittaa hartaudenharjoituksen ohella myös oikeaan työhön. Maredsous’n luostari toteuttaa tätä monella saralla ja mitä ilmeisimmin tuottoisasti. Juusto- ja oluttuotanto on ulkoistettu mutta munkit leipovat yhä leipää luostarin leipomossa. Munkit opettavat luostarin lukiossa, jossa on kolmisen sataa oppilasta, osa sisäoppilaina. Munkit tuottavat ja levittävät digitaalisia raamattu- ja hartausaineistoja.  Digitaalisesta osaamisesta – ja markkinointiosaamisesta – kertoo se, että sekä juustolla että oluella on omat nettisivut. Olutsivusto opastaa tunnistamaan uskonnollisia symboleita jotka esiintyvät sekä luostarissa että olutpullojen etiketeissä.

maredsous3b.jpg

Munkit palvelevat lähes 300 000 vierailijaa vuosittain.  Luostarin matkailukeskuksessa (Centre d’Accueil St Joseph) on kaikkiaan 1800 asiakaspaikkaa ruokailijoille ja niiden lomassa kioskeja, jotka myyvät luostarin olutta, juustoa, leipää ja pikkuleipiä ja muita herkkuja, kuten paikallisen etanafarmin säilöetanoita. Matkailijoita palvelee myös kirjakauppa ja myymälä, jossa on häkellyttävä määrä uskonnollista rihkamaa, maallisia matkamuistoja ja käsityötuotteita.

Luostarin parkkipaikalle mahtuu muutamakin turistibussi ja perheen pienimpien energian purkamista varten on rakennettu leikkipuisto. Matkailukeskuksen, raamattukeskuksen ja kirkon lisäksi voi tutustua varsinaiseen luostariin opastetuilla kierroksilla. Kirkossa voi nauttia päivittäin munkkien laulannasta messun yhteydessä. Tarjolla on myös retriittipalvelua ja eri elämänvaiheisiin soveltuvia uskonnollisia paketteja, kesällä pyhiinvaellusta ja puutarhanäyttely, jouluna joulumarkkinat ja läpi vuoden patikointimahdollisuuksia. Munkkien ponnistelun ansiosta Maredsous’n luostari on Vallonian suosituimpia matkailukohteita.

maredsous1b.jpg

Belgian olutluostarit: Tongerlo, Leffe, Chimay, Orval

Muita postikortteja Belgiasta:

Historiallinen kanava

Redun kirjakylä

Atomium

Brysselin dinosaurukset

Eläimellistä menoa Brysselissä

Sarjakuvakaupunki Bryssel

Brysselin synttäripuisto