Kirjakylä Redu

12.11.2013                                                          Helsinki – Redu 1682 km

Village du Livre de Redu eli Redun kirjakylä sai alkunsa vuoden 1984 pääsiäisenä järjestetyistä kirjamarkkinoista. Kuihtuvassa kylässä Belgian Luxemburgissa – lue: takamailla – oli jokunen sata asukasta enemmän tai vähemmän vailla elinkeinoa, kun perinteiset maaseutuammatit eivät enää työllistä. Ken lie keksinyt kokeilla divarimarkkinoita. Käytettyjä ja keräilykirjoja penkomaan ilmaantui 15 000 kiinnostunutta.

mainosvalot.jpg

Nyt Redussa toimii 17 divaria ja melkein saman verran muita pienyrityksiä. Kirjakauppoja – ja Belgiassa kun ollaan, myös sarjakuvakauppoja – löytyy entisistä maataloista, navetoista ja ullakoilta.

redu_kirjakaupat.jpg

sarjakuvakauppa.jpg

Pääsiäisenä järjestetään perinteiset markkinat, jolloin kirjat valtaavat kaikki kadut pikku kirkon ympärillä. Kylän teinit värvätään vahtiin sisääntuloteille perimään pääsymaksu kylään ja ohjaamaan autot pellon pientareille loihdituille parkkipaikoille. Kirjatapahtumien ohella järjestetään viinimarkkinoita ja trappistiolutfestareita. Vierailijoita käy pari sataa tuhatta vuosittain.

kirjateltta.jpg

Kylässä on muutama ravitsemusliike ja jopa majoituspalveluita. Kirjakaupan vanavedessä kylään on asettunut kirjansidontaan, kalligrafiaan ja käsin tehtyyn paperiin erikoistuneita käsityöläisiä. Kirjamarkkinoiden aikaan on tarjolla myös paikallisia herkkuja.

redu_herkkutori.jpg

redu_uutta.jpg

Divaribisnes on tuonut Reduun uusia asukkaita, jotka kunnostavat vanhoja taloja ja myös rakentavat uutta. Alla muistomerkki sodissa kuolleille redulaisile.

muistomerkki.jpg

 Redu oli edelläkävijä mutta ei ensimmäinen: Euroopan ensimmäinen kirjakylä sijaitsee Walesissa. Divaribisneksestä on löytynyt muutaman muunkin maaseutukylän elinvoiman ylläpitäjä. Suomen kirjakylässä Sysmässä järjestettiin kirjapäiviä jo 80-luvulla. Kirjakyläksi ja osaksi kansainvälistä kirjakyläverkostoa sysmäläiset ryhtyivät vuonna 1997. Alla olevan tienviitan mukaan matkaa Redusta Sysmään on 1803 kilometriä.

redu_sysma_1803km.jpg

Muita postikortteja Belgiasta:

Historiallinen kanava

Belgian olutluostarit: Tongerlo, Leffe, Maredsous, Chimay, Orval

Atomium

Brysselin dinosaurukset

Eläimellistä menoa Brysselissä

Sarjakuvakaupunki Bryssel

Brysselin synttäripuisto