Heidelberg

5.12.2013                                               Helsinki – Heidelberg  1582 km

Heidelbergia pidetään Saksan ehkä romanttisimpana kaupunkina: mitään muuta kaupunkia ei liene yhtä usein ylistetty runoin ja lauluin.

Linna1.JPG

Kaupunkia käy ihastelemassa kolme miljoonaa turistia vuosittain. Sekä punaisesta hiekkakivestä rakennettu linna Königstuhl-vuoren rinteessä että vanha kaupunki sen alla vaurioituivat sodissa 1600-luvulla ja rakennettiin uudelleen barokkityyliin. Linna tosin jäi suurelta osin raunioksi.

Linna2.JPG

katu.jpg

kornmarkt.jpg

Herkules.jpg

Herkules hallitsee Marktplatzia yllä. Herkuleen yllä Kornmarkt lintuperspektiivissä.

Vanhaa kaupunkia halkova Hauptstrasse on ollut kävelykatu 70-luvulta alkaen.  Paikallisia ruokia ja paikallisia viinejä tarjoaa esimerkiksi Zum Guldenen Schaf, joka on toiminut Hauptstrassella 1700-luvulta alkaen. Paikallinen panimo Heidelberger Braurerei juontaa toimintansa juuret 1600-luvulle.

schnitzelbank2.jpg

Schnitzelbank ei ole pääkadulla vaan Bauamtsgassella.

Leipomo-konditoria Gundel on myös toiminut 1700-luvulta alkaen. Gundelin erikoisuuksia ovat Schlosskugeln (alla), joita on leipomosta ammuttu ruskeina ja valkoisina.

schlosskugeln2.jpg

Heiliggeistkirche.jpg

Heiliggeistkirche (yllä) on protestanttinen kirkko – Martti Luther aloitti uskonpuhdistuksen propagoinnin Heidelbergissa.

katu2.jpg

Heidelberg on tunnettu myös yliopistokaupunkina. Vuonna 1386 perustettu yliopisto on Saksan vanhin. Nykyään yliopisto tutkimuslaitoksineen on Heidelbergin suurin työnantaja. Kaupungin 150 000 asukkaasta 26 000 on opiskelijoita.

kirjasto1.jpg

Yliopiston pääkirjaston rakennus on 1900-luvun alusta.

ylioppilaat.jpg

Osakunta-univormut ovat yhä käytössä Heidelbergissa.

Heidelbergin yliopiston ensimmäinen naisopiskelija sai vuonna 1869 luvan seurata matematiikan luentoja. Venäläissyntyinen neitonen oli joutunut solmimaan kulissiavioliiton saadakseen mieheltä luvan matkustaa ulkomaille opiskelemaan. Ensimmäinen naispuolinen matematiikan tohtori Sofia Kovalevskaya päätyi matematiikan dosentiksi Tukholman yliopistoon.

Yliopistot hoitivat ennen aikaan oman järjestyksenpitonsa. Heidelbergissa oli opiskeljoita varten ei vain yksi vaan useita karsserikoppeja. Vuoteen 1914 saakka käytössä ollut Studentenkarzer on säilytetty museona.

karzer1.jpg

karzer2.jpg

Karsserimuseon lähistöllä sijaitseva pienpanimo Kulturbrauerei on integroinut itseensä historiallisen opiskelijakapakan ja toimii myös hotellina. Toinen historiallinen opiskelijakuppila Zum Roten Ochsen on ollut saman suvun huostassa kuuden sukupolven ajan.

Heidelberg.JPG

Vuonna 1788 valmistuneen Alte Brücken barokkitornien alla on keskiaikainen kaupunginportti.
Vanhan kaupungin vastarannalla kohoavalla Heiligenbergilla sijaitsi muinoin kelttien linnoitus. Roomalaiset rakensivat Neckarin yli ensimmäisen sillan ja sitä suojelemaan linnoituksen. Ensimmäinen linna Königstuhlin rinteelle rakennettiin vasta 1200-luvulla.

Heiligenbergin rinteen viini- ja hedelmätarhojen lomaan rakennettiin 1800-luvulla kävelyreitti Philosophenweg jotta yliopiston älyköt ja muut pääsisivät mietiskelemään maaseudun rauhassa. Rantakaistaleelle filosofipolun alle on muodostunut vauras huvilayhdyskunta.

villoja2.jpg

villoja.jpg

Näkyimiä Neckarin rantamille voi ihailla aurinkovoimalla kulkevasta aluksesta.

solarschiff.jpg

Yli 500 metrin korkuiselle Königstuhl-vuorelle voi nousta näppärästi Kornmarktilta kiskohissillä. Ensimmäinen osuus linnan ja Molkenkur-hotellin korkeudelle taittuu moderneilla vaunuilla. Huipulle asti vievät matkalaisia antiikkivaunut 1900-luvun alusta. Huipulta löytyy muun muassa huvipuisto ja tähtitiedekeskus.

bergbahn2.jpg

bergbahn.jpg

Mark Twain vietti Eurooppaa kierrellessään Heidelbergissä useita kuukausia, kuulemma kirjoitellen Königstuhlilla sijaitsevasta majatalosta vuokraamassaan huoneessa. Heidelberg-vaikutelmiaan hän kirjasi muun muassa teokseen A tramp abroad.

Mark Twainille on nimetty amerikkalainen varuskunta Heidelbergin etelälaidalla Yhdysvaltain ja NATOn joukkojen päämajojen kupeessa. Alueella on sotilaita ja heidän perheitään varten omat kirkot, koulut, kirjastot ja muut palvelut. Yhdysvaltain armeija – vaan ei NATO – tosin tekee lähtöä ja asuinparakkeja luovutetaan vähin erin kaupungille.

Heidelbergissa sijaitsevasta Saksan pakkausmuseosta (Verpackungsmuseum) löytyy myös kiinnostavaa mainonnan historiaa - 1950-luvulla kannustettiin oluenjuontiin maatalouden tukemiseksi.

mainos1950.jpg


Muita postikortteja Saksasta:

Näköalapaikalla Berliinissä

Burg Eltz

Völklinger Hütte

Aachenin katedraali

Reinin linnat

Görlitz

Lyypekki

Wismar

Frankfurt an der Oder

Trier

Münsterin joulumarkkinat