Lunna Melle ja Saltå Kvarn

15.12.2013                                       Helsinki Järna  – 432 km            Helsinki – Linderöd 806 km

Ruotsin pikatiet ovat yhtä tylsiä kuin Suomen: maisemana enimmäkseen metsää, metsää ja metsää. Taukopaikatkin ovat saman oloisia joskin Ruotsissa macdonaldseja tuntuu olevan tien varsilla enemmän kuin Suomessa. Onneksi hauskempiakin pysähdyspaikkoja löytyy!

LunnaMelle.jpg

Lunna Melle on lundilaisen Lundacharkin valmistama sikanautamakkara.  Lunna Melle on vasta kymmenvuotias mutta saavuttanut jo perinnemakkaran aseman Lundin seuduilla. Kuvan melle oli tyrkyllä 50-luvun rocktyyliin sisustetussa kahvilassa E22:n varrella Linderödissä  (55°93’ N, 13° 83’ E) lähellä  Kristianstadia. Taukopaikan löytymistä edistää sen edessä kuivalla maalla kököttävä merenneito. Samassa osoitteessa toimii myös Linderödin motelli, jota mainostetaan Ruotsin vanhimmaksi, ja vintagekauppa/kirppari Now & Then Sweden.

saltakvarn.jpg

Ytterjarna.JPGSaltå kvarn Järnassa (59° 4’ 55” N, 17° 35’ 57” E) E4:n varrella noin 50 kilometrin päässä Tukholmasta  on luomutuotantoon keskittynyt mylly, jonka yhteydessä toimii kahvila ja kauppa. Kahvilan sämpylät, salaatit ja kakut ovat suussa sulavia ja kaupan tuore leipä, luomumyslit, raparperihillot sun muut ovat pysähdyksen väärtejä. Kaupan on myös omaa tuontitavaraa kuten italialaisia luomutomaattisäilykkeitä tai bolivialaista quinoaa.

Saltå kvarn ei ole aivan pikatien varressa vaan kivenheiton verran Hölön ja Ytterjärnan suuntaan.

Saltåkvarnin tuotteita löytyy myös Tukholman Söderillä (Renstiernas gata 27) sijaitsevasta myymälästä.

Muita postikortteja Ruotsista:

Grand Hotel Saltsjöbaden

Tukholman valkoiset vuoret