Sarjakuvakaupunki Bryssel

17.12.2013                                          Helsinki – Bryssel 1650 km

Bryssel lienee Euroopan sarjakuvapääkaupunki tai ainakin vahva ehdokas sellaiseksi. Keskellä vanhaa kaupunkia toimii Belgian sarjakuvakeskus/museo  upeassa art nouveau -rakennuksessa, jonka Victor Horta suunnitteli Waucquezin tavarataloa varten. Vuonna 2009 avattiin yksinomaan Hergélle omistettu museo Ottignies-Louvain-la-Neuvessa, joka on käytännössä Brysselin lähiö.

asema.jpg

Hergè-fresko elähdyttää lähinnä Euroopan parlamenttia sijaitsevan rautatieaseman jalankulkutunnelia.

Sarjakuvataide levittäytyy myös katujen varsille. Brysselin kaupunki ja sarjakuvakeskus ryhtyivät 1990-luvun alussa kaunistamaan sarjakuvamaalauksilla ikkunattomia talonpäätyjä. Seinämaalauksia on jo kymmeniä, paljon vaikuttavampiakin kuin minun valokuviini osuneet.

manneken.jpg

Mannekenin kannatteleman ihmispyramidin huipulla keikkuvat Bob ja Bobette taitavat esiintyä Suomessa Anuna ja Anttina.

Brysseliin voi tutustua sarjakuvamatkaoppaiden avulla.  Philippe Decloux’n Balades BD à Bruxelles (180° Editions) esittelee “viralliset” seinämaalaukset. Thibaut Vandorselaerin Brussels through comic strips, Comic strips through Brussels (Editions versant sud) johdattaa puolestaan sellaisille Brysselin aukioille, kaduille ja rakennuksille joita on kuvattu eri tekijöiden albumeissa.

enkeli1.jpg

Yslairen luoma enkeli.

Bryssel on yksi niistä kaupungeista, joista Lonely Planet ja Casterman ovat tuottaneet sarjakuvatyyliin kuvitetun kaupunkioppaan. Sarjakuvataiteilija François Schuitenin ja journalisti Christine Costen oivallinen opas Bruxelles Itinéraires avaa kaupungin arkkitehtuuria ja sen historiaa kaupunginosittain ja teemoittain.

Ja tottakai Brysselissä vietetään sarjakuvafestareita.

maalarit.jpg

Partiolaiset maalauspuuhissa.

sarjispatsas.jpg

Gaston Lagaffe on ikuistettu näköispatsaaksi.

oikeuspalatsi.jpg

Ex-lähetyssaarnaaja Odilon Verjusin kanssa samaan seikkailuun on joutunut Josephine Baker.

Odilon Verjus -muraalin taustalla näkyy rakennustelineillä kuorrutettu on Oikeuspalatsi. Joseph Poelaertin 1860-luvulla suunnittelema kammotus on ehdolla UNESCOn maailmanperintölistalle. Palatsi on ollut virikkeenä François Schuitenin ja Benoît Peetersin Brysselin arkkitehtuurin historiaa ja tulevaisuutta luotaavalle albumille Brüsel.

katu.jpg

Osa seinätaiteesta näyttää syntyneen kaupungin myötävaikutuksesta riippumatta.

neidot.jpg

sarjakuvakauppa.jpg

haikara.jpg

purkutalo.jpg

Kuten muissakin suurkaupungeissa, metro ja paikallisjunat ovat otollinen alusta kaikenlaiselle visuaaliselle ilmaisulle.

metro.jpg

metro2.jpg

junataidetta.jpg

 
Muita postikortteja Belgiasta:

Historiallinen kanava

Redun kirjakylä

Belgian olutluostarit: Tongerlo, Leffe, Maredsous, Chimay, Orval

Atomium

Brysselin dinosaurukset

Eläimellistä menoa Brysselissä

Brysselin synttäripuisto