Görlitz

20.12.2013                                            Helsinki – Görlitz 1181 km

Görlitz on Saksan itäisin kaupunki vajaan sadan kilometrin päässä Dresdenistä, Neisse-joen länsirannalla. Vastarannalla on Puolan kaupunki Zgorzelec, joka oli osa Görlitziä vuosisatojen ajan. Se repäistiin irti vuonna 1945, kun Puolan ja Itä-Saksan raja vedettiin Oder–Neisse -linjaa pitkin.

kartta.jpg

Zgorzelecin saksalainen ja sorbiväestö häädettiin Görlitzin puolelle. Tilalle muutti puolalaisia ja Kreikan sisällissodan pakolaisia. Enin osa kreikkalaisista palasi aikanaan kotiin mutta puolalaiset  jäivät hiljalleen ravistuvaan kaupunkiin ihmettelemään joen toisella puolella kukoistavaa ”vaurasta länttä”. Näin siitä huolimatta, että Görlitz oli Itä-Saksaa ja jäi paitsi läntisen Saksan talouskasvusta ja elintason noususta.

Kuvassa alla vasemmalla Görlitz, oikealla Zgorzelec.

Kaksikaupunkia.JPG

src="/files/kirjeluxemburgista.kotisivukone.com/postikortit/Gorlitz/kaksikaupunkia.jpg" />

Sorbit eli vendit ovat slaavilaista sorbin kieltä puhuva kansansirpale, jonka asuma-alue on juuri Görlitzin nurkilla. Historiankirjoissa Görlitz mainitaan ensimmäisen kerran joskus vuoden tuhat tienoilla sorbikylänä nimeltä Gorelic.

Uuttarakennetaan.JPG

Zgorzelecin puolellakin kunnostetaan (yllä ja alla).

kunnostettua.jpg

Vuoden 1989 jälkeen Görlitz ja Zgorzelec, joissa on yhteensä lähes 100 000 asukasta, ovat viritellet yhteistoimintaa. Kaupunkien välillä kulkee julkisen liikenteen linja ja kaupunginvaltuustoilla on yhteinen kokous kerran vuodessa. Elokuun lopulla on yhteinen kansanjuhla, ja Görlitz ja Zgorzelec ovat yhdessä pyrkineet Euroopan kulttuuripääkaupungiksi, tosin onnistumatta.

harmaatorni.jpg

Punaisella teräsveistoksella Görlitziä ja Zgorcelecia yhdistävän sillan korvassa siivitettiin kulttuuripääkaupunkihakemusta.

Aineksia kulttuuripääkaupungiksi kyllä olisi. Toisin kuin naapurikaupunki Dresden, Görlitz säästyi suuremmilta tuhoilta toisessa maailmansodassa ja hiljaiselo itäsaksalaisena kaupunkina oli myös onneksi. Uudisrakentamiseen ei siunaantunut rahaa joten vanhaa ei tuhottu. Saksojen yhdistymisen jälkeen vanhoja rakennuksia on kunnostettu vauhdikkaasti.

Kirkko.JPG

Harmaa talo on Görlitzin vanhin ei-kirkollinen rakennus. Joskus 1100-luvulla aloitettua taloa on muunneltu useaan otteeseen. Pietarille pyhitetty kirkko on 1500-luvulta. Istuskelupaikalta kirkon rinteessä voi tarkkailla elämää Zgorzelecissa.

Istuskelupaikka.JPG

Görlitzissä on tuhansia historiallisesti arvokkaina suojeltuja rakennuksia. Kaupunki on kiehtovan kerroksinen. Vanhassa kaupungissa on säilynyt rakennuksia gotiikan, renessanssin ja barokin kausilta - kaikki kävelyetäisyydellä! Uudempia kaupunginosia leimaavat historiasta ammentavat kertaustyylit sekä jugend ja funkis.

kaupunkikuvaa.jpg

Reichenbacher turm (yllä) on korkein jäljellä olevista kaupunginmuurin torneista.

asuintaloja.jpg

Görlitzistä on kehittymässä merkittävä matkailukohde, itäinen vastine historialliselle Heidelbergille. Rauhallinen meininki ja edelleen edullinen hintataso houkuttavat erityisesti varttuneita matkailijoita. Ketjuhotellien ohella Görlitzistä löytyy vinkeitä pikkuhotelleja, kuten Frau Barbarina Seligerin johtama Hotel Europa.

Rauchmatjes-Pumpernickel-Baguette eli savustetulla matjessillillä, sipulilla ja tummalla leivällä täytetty vaalea sämpylä on pikaruoka, jota ei varmast saa muualta.

RMPB.JPG

JesusBackerei.JPG

Sleesialaisia perinneruokia tarjoaa esimerkiksi Schneiderstube ja hieman hintavampi Gasthaus Zum Flyns. Ravintolaterassi Neissen yli johtavan sillan korvassa on viimeinen jäänne Vierradenmühlesta, joka jauhoi viljaa vesivoimalla 1920-luvulle saakka.

sulkuravintola.jpg

Saksan vanhimpaan renessanssiaikaiseen asuinrakennukseen Schönhofiin (alla) on sijoitettu Sleesia-museo.

Sleesiamuseo1.JPG

Vuonna 1907 avattu Strassburgin pasaasi on yhä shoppauskäytössä.

passage.jpg

passagesis.jpg

kullattu.jpg

1200-luvulla rakennettua Frauenturmia (alla) sanotaan myös paksuksi torniksi, koska sen seinät ovat viiden metrin vahvuiset.

valkoinentorni.jpg

Keskiaikaisen kaupunginmuurin portti Nikolaiturm (alla) toimii näköalatornina ja näyttelytilana. Torninvartija asui ylimmässä kerroksessa 1900-luvun alkuun saakka.

Nikolaiturm.JPG

ruudutettu.jpg
Vanhan raatihuoneen tornikello on 1500-luvulta. Raatihuoneen nurkilta löytyy kosolti hyvin säilynyttä renessanssia.

Kello.JPG

Renessanssiikkuna.JPG

1566.jpg

Neptunus-suihkulähde on 1700-luvulta.

neptunus.jpg

kaksoistorni.jpg

Komea postitalon aukio edustaa 1800-luvun lopun arkkitehtuuria. Aukion suihkulähdettä kutsutaan Muschelminnaksi. Postikuvaelma komeilee Postamtin katolla.

Suihkulahde.JPG

Posti.JPG

Görlitzin rautatieasema (alla) on säilynyt 1900-luvun alun asussa.

asema.jpg

Görlitzer Warenhaus rakennettin 1900-luvun alussa Hertie-nimiselle ketjulle. Talo on ollut pitkään vajaakäytössä mutta vuonna 2013 sen osti sijoittaja, joka aikoo elvyttää tavaratalotoiminnan.

tavaratalo1.jpg

tavaratalo2.jpg

Aivan kaikki ei vielä ole jalostattu tiptopkuntoon.

tuettutalo.jpg

Görlitzin torilla on vanhan ajan meininkiä.

tori.jpg

Muita postikortteja Saksasta:

Näköalapaikalla Berliinissä

Burg Eltz

Völklinger Hütte

Aachenin katedraali

Reinin linnat

Heidelberg

Lyypekki

Wismar

Frankfurt an der Oder

Trier

Münsterin joulumarkkinat