Howth ja Dún Laoghaire

5.1.2014                         Helsinki – Howth  2013 km         Helsinki – Dún Laoghaire 2023 km

howth_vene.jpg

Dublinista ei tarvitse matkustaa Irlannin länsirannikolle saakka, jos haluaa hieman maistella merenrantaelämää. Kymmenkunta kilometriä keskustasta pohjoiseen sijaitsevalla niemellä on Howthin kalastajakylä, jossa pääsee merenelävien makuun vaikkapa muutamassa pikku ravintolassa.

howth_kalakauppa.jpg

howth_silverbell.jpg

howth_verkot.jpg

Howthiin voi matkata esimerkiksi kaupunkijuna DARTilla, jonka aseman vierestä löytyy perinnepubi The Bloody Stream. Paikalla käytiin vuonna 1177 niin verinen taistelu kanta-asukkaiden ja viikinkien välillä että vesi värjäytyi punaiseksi pikku joessa, joka nyt virtaa pubin alla.

howth_taloja.jpg

howth_aqua.jpg

Ravintola Aqua toimii rakennuksessa, joka oli alkuaan Howth Yacht Club.

Harrastusmahdollisuuksiin Howthissa kuuluu lintujen  tai huviloiden tiirailu, kalastus ja patikointi.

howth_kalastaja.jpg

howth_talo.jpg

Oiva paikka lintujen tiirailuun on nykyään asumaton saari Ireland’s Eye jonne on kesäaikaan venekuljetus.

howth_saari.jpg

Howthissa saattaa kohdata seurallisen hylkeen.

howth_hylje.jpg

Howthin linna on Irlannin vanhimpia yhä asuttuja rakennuksia. Vierailumahdollisuuksia on rajoitetusti mutta linnan alueella on golfkenttä.

Huomattavasti enemmän majoitus-, ruokailu- ja shoppausmahdollisuuksia tarjoaa kymmenkunta kilometriä Dublinin eteläpuolella sijaitseva Dún Laoghaire (kuvat alla), johon myös pääsee DARTin kyydissä. Samalla suunnalla Killineyssä asustaa U2:n Bono.

dun_melojat.jpg

Paikkanimi Dún Laoghaire tarkoittaa Laoghairen linnaa. Laoghaire Mac Néill oli kanta-irlantilainen kuningas, joka kävi 400-luvulla linnastaan käsin ryöstöretkillä isossa ja pienessä Britanniassa. Dún Laoghaire sijaitsi alkuaan hieman etelämpänä, kuulemma suunnilleen siellä missä nyt on The Purty Kitchen, Dublinin kolmanneksi vanhin pubi.

dun_kaupunki.jpg

Meren rantaan Dún Laoghaire nousi 1820-luvulla. Vuonna 1807 kaupungin tienoilla sattui haaksirikko, jossa menetettiin kaksi Dublinin satamasta lähtenyttä sotalaivaa ja yli neljä sataa miestä. Isoon Britanniaan suuntautuvaa liikennettä varten ryhdyttiin puuhaamaan turvallisempaa satamaa juuri Dún Laoghaireen. Kahden pitkän aallonmurtajan suojaama satama on Irlannin suurimpia.

Paremman väen suosimaksi asuinpaikaksi Dún Laoghaire alkoi kehkeytyä sen jälkeen kun sinne vedettiin Dublinista Irlannin ensimmäinen rautatie vuonna 1834.

Erityisesti itäinen aallonmurtaja soittolavoineen ja majakoineen on suosittu promenadipaikka.

dun_soittolava.jpg

Myös Dún Laoghairen hylkeet ovat seurallisia.

Dun_hylje.JPG

Muita postikortteja Irlannista:

Dublin

Kilkenny