Reims

7.1.2014                                                             Helsinki – Reims 1798 km

Katedraali.jpg

UNESCOn suojelema Notre-Damen katedraali on Reimsin tunnetuin nähtävyys. Katedraali rakennettiin 1200-luvulla korvaamaan tulipalossa tuhoutunutta kirkkoa, jossa piispa Remigius kastoi kristinuskoon ja kruunasi frankkien kuninkaan Clovis'n vuonna 496. Piispa Remigius käytti kasteseremoniassa pyhää öljyä, jonka muuan kyyhkynen oli tuonut pikku pullossa.

katedraali2.jpg

Reimsin katedraalin tornit ovat 81-metrisiä eli 9 metriä korkeampia kuin Stadionin torni Helsingissä Keskilaiva kohoaa 38 metriin. Katedraali tuhoutui pahoin ensimmäisessä maailmansodassa mutta restauroitiin 1930-luvulla Rockefeller-suvun tuella.

katedraali3.jpg

Katedraali4.jpg

Ruusuikkunan pyhimys on menettänyt päänsä.

Reims on saanut nimensä Remi-nimiseltä kelttiheimolta, joka liittoutui roomalaisten kanssa näiden valloittaessa Galliaa 50-luvulla ja kääntyi kristinuskoon jo 260-luvulla. Clovis'n kastekirkko oli rakennettu roomalaisen kylpylän paikalle. Frankkipäällikkö Clovis – alkuaan Klodovig – irtautui Rooman vallasta, valloitti 490-luvulla kaikki frankkiheimojen alueet ja pani alulle merovinkien kuningasdynastian. Nimestä Clovis juontuu nimi Louis, jota kantoi 18 Ranskan kuningasta.

Gobeliini.jpg

Satavuotisen sodan aikaan Englannin kanssa liittoutuneet Burgundin herttuat pitivät Reimsin katedraalia hallussaan vuosikymmeniä kunnes ranskalaiset valloittivat sen takaisin Jeanne d’Arcin johdolla vuonna 1429. Valloitus antoi mahdollisuuden kruunata Kaarle VII Ranskan kuninkaaksi perinteiseen tapaan perinteisessä paikassa. Muutamaa vuotta aiemmin kuollut Kaarle VI olisi halunnut syrjäyttää poikansa ja luovuttaa Ranskan kruunun tyttärenpojalleen, josta oli alle vuoden vanhana tullut Englannin kuningas Henrik VI. Reimsin katedraali on toiminut lähes kaikkien Ranskan kuninkaiden kruunajaiskirkkona.

Abbaye1.jpg

Piispa Remigius – sittemmin Reimsin suojeluspyhimys Pyhä Rémi – haudattiin kappeliin, jonka ympärille nousi 1200-luvulla Saint-Rémin benediktiiniluostarin kirkko. Luostarin toiminta päättyi Ranskan vallankumoukseen mutta sen rakennukset, samoin kuin entinen piispan palatsi ovat UNESCOn suojelemia maailmanperintökohteita ja toimivat nyt museona. Keskiaikaiset rakennukset saivat osin uuden ulkoasun 1600-luvulla.

abbaye6.jpg

Abbaye2.jpg

abbaye5.jpg

Abbaye4.jpg

Reimsin katedraalia käy ihmettelemässä puolitoista miljoonaa turistia vuodessa mutta Rémin kirkossa ja luostarissa piipahtaa vain pari sataa tuhatta kävijää.

matkailijoita.jpg

Huomattavasti suurempi joukko matkailijoita suuntaa visiitille samppanjataloihin. Reims on samppanjan tuotannon keskus. Benediktiiniluostareilla on ollut osansa alueen viininviljelyn kehittämisessä mutta tarina, jonka mukaan benediktiinimunkki Dom Pérignon olisi keksinyt samppanjamenetelmän, ei ilmeisesti pidä paikkaansa. Reimsin kukkuloiden lisäksi keskeisiä samppanjaviinin viljelyalueita ovat Epernayn ympäristö ja A˙n kunta Marnen laaksossa.

Ay_tynnyri.jpg

Reimsin kaupunki on useiden tunnettujen samppanjatalojen kotipaikka. Kuvissa alla Jacquartin ja Mummin pääkonttorit.

ChampagneJacquart.jpg

Mumm_co.jpg

Raaka-aine haetaan alueen viininviljelijöiltä tankkiautoilla.

tankki.jpg

Samppanjaa säilytetään ja käytetään säiliöissä, tynnyreissä ja pulloissa kalkkikivikallioon louhituissa kellareissa, jotka muodostavat kaupungin alle valtavan labyrintin. Kellareihin järjestetään opastettuja kiertokäyntejä.

tankki2.jpg

Tunneli.jpg

mumm.jpg

Kesällä terassien, talvella joulumarkkinoiden valtaama Place Drouet d'Erlon, joka on oikeastaan leveä mutta ei järin pitkä katu, on Reimsin ravintola- ja baarikeskittymä. Le Grand Café  on suosittu sinisimpukkapaikka.

grandcafe.jpg

Reimsin kaupahalli oli päässyt niin huonoon kuntoon, että sen purkamista jo suunniteltiin. Kulttuuriministeri Jack Lang pelasti hallin suojelupäätöksellä vuona 1990. Vuonna 1929 valmistunut betonista valmistettu kaarihalli avattiin täysin kunnostettuna uudelleen syyskuussa 2012. Kuvassa remontti on vielä käynnissä.

Reims_halles.jpg

Kauppahalli tunnetaan nimellä Halles du Boulingrin, joka viitannee paikalla joskus sijainneeseen keilarataan, bowling green. Kauppahallin kulmalla somassa vuonna 1925 valmistuneessa art déco –talossa toimi vielä viime vuonna oivallinen perinneherkkujen maistelupaikka Brasserie du Boulingrin.

brasserieboulingrin.jpg

Kiinteistön omistaja sanoi ravintolan vuokrasopimuksen irti, koska halusi panna paikan remonttiin ja avata siinä oman ”pariisilaistyylisen” brasseriensa – uudelleen avatut hallit lisäävät liikkumista ydinkeskustasta hieman syrjässä olevalla alueella. Ravintoloitsija pani sinnikkäästi hanttiin – kiistaa syntyi muun muassa ravintolasalia koristavan viininkorjuuta esittävän seinämaalauksen omistussuhteista – mutta joutui lähtemään ja avaamaan Boulingrininsa uudessa paikassa samalla kadulla (29-31 rue de Mars).

kalkkikive.jpg

Kalkkikivi on perinteinen rakennusaine Reimsissä. Vanhat talot ovat uhanalaisia koska kalkkikivi kärsii happosateesta.

kalkkikive2.jpg

Muita postikortteja Ranskasta:

Calais

Carry le Rouet

Finistčre

Les deux caps

Lille

Longwy

Marseille

Stanislauksen aukio

Le Corbusier’n Cité Radieuse

Metz

Metzin joulupukit

Ajatus katkesi

Postikortteja Pariisista