Olsztyn

19.1.2014                                                                Helsinki – Olsztyn 761 km

Olsztyn on vajaan parin sadan tuhannen asukkaan kaupunki Koillis-Puolassa, entisessä Itä-Preussissa. Kaupungilla on vuosisatoja ollut saksankielinen nimi Allenstein (Alle-joen mukaan, jonka nimi puolaksi on Łyna) siitä huolimatta, että se on välillä ollut jonkin aikaa osa Puolaa. Kun Euroopan rajoja järjesteltiin uuteen uskoon ensimmäisen maailmansodan jälkeen, allensteinilaisilta kysyttiin kansanäänestyksessä, haluavatko he jäädä Saksan etäosaksi vai liittyä Puolaan. Vastaajista 98 % halusi pysyä Saksan osana.

Kaupunkikuva.JPG

Toisen maailmansodan loppuvaiheissa Allenstein joutui neuvostoarmeijan miehittämäksi. Lähes puolet kaupungista tuhoutui tulipalossa. Kun kaupunki vuonna 1945 liitettiin Puolaan ja nimettiin Olsztyniksi, suurin osa saksalaistaustaisesta väestöstä oli jo paennut länteen ja loput karkotettiin. Tilalle muutti puolalaisia ja ukrainalaisia. Väestönlaskennassa 2000-luvun alussa Olsztynissa oli enää muutama sata saksalaistaustaista.

torni.jpg

Hohe Tor oli yksi keskiaikaisen kaupunginmuurin porttitorneista.

Olsztynissa on Puolan suurin autonrengastehdas, jonka omistaa Michelin. Kaupunki on suosittu matkailukohde rikkaan kulttuuriperinnön sekä melonta-, pyöräily- ja patikointimahdollisuuksien takia. Kaupungilla on laaja metsäalueet ja lähistöllä asuu peräti 80 biisonia. Biisoneita eli muinoin laajalti Euroopassa – Ruotsissa viimeiset nähtiin keskiajalla – mutta nyt on jäljellä vain eläintarhoihin pelastettujen jälkeläisiä.

katu.jpg

Olsztyn on yksi etappi Euroopan Unionin tuella viitoitetulla – osin kunnostetullakin – Keski- ja Pohjois-Euroopan goottilaista tiiliarkkitehtuuria esittelevällä reitillä European Route of Brick Gothic. Hansa-liiton vauraus antoi mahdollisuuden rakentaa komeita julkisia rakennuksia ja asuintaloja, ja Itämeren rannikoilla oli tiilenlyömiseen sopivaa savea. Jotkut matkailureitin etapit ovat UNESCOn suojelemia maailmanperintökohteita, kuten runsaan sadan kilometrin päässä Olsztyninista sijaitsevan Torunin vanha kaupunki, samoin Schwerinin ja Stralsundin historialliset keskustat Saksassa.

linna1.jpg

linna2.jpg

Olsztynin linna, jonka rakentaminen aloitettiin 1300-luvulla palveli pitkään piispan ja tuomiokapitulin palatsina. Linnassa on vuonna 1921 perustettu Ermland-Masurian kotiseutumuseo.

kopernikus.jpg
Pappi ja matemaatikko Nikolaus Kopernikus oli tuomiokapitulin jäsen ja toimi Olsztynin linnan kanslerina 1500-luvun alkupuolella tehden siellä tähtitieteellisiä kokeita.

Baba.jpg

Olsztynin linnan pihalla seisova keskiaikainen kivipatsas on “preussilainen Baba”.  Puolituisia tunnetaan pari kymmentä lähialueella. Vaikka nimi viittaa akkaan, kyseessä taitaa olla mies:  Olsztynin hemmolla on kädessään juomasarvi, joillakin muilla on miekka. Veistosten tarkoitusta ei tunneta mutta ne saattavat liittyä kristinuskoa edeltäviin uskomuksiin.

babavariantteja.jpg

Vuonna 2012 esiteltiin Olsztynissa eri maalaisten taideopiskelijoiden luomia varababoja.

raatihuone.jpg

Vanha raatihuone rakennettiin 1300-luvulla myöhäisgoottilaiseen tyyliin ja restauroitiin kaupungin 650-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2003. Raatihuoneen edessä pönöttää joukko Baba-kopioita.

kaupungintalo.jpg
Uusi kaupungintalo edustaa 1900-luvun alun uusbarokkia. Kaupungintalon oven pielessä on lähde.

kaupungintalo3.jpg

Pyhän Jaakobin basilica-katedraali on upeaa goottilaista tiiliarkkitehtuuria. Torni on 63 metriä korkea ja rakennettiin 1500-luvulla aiemman puisen tornin tilalle.

basilika.jpg

paavi.jpg

Paavi Jan Pawel eli Johannes Paavali II piipahti Olsztynin katedraalissa vuonna 1991.

janpawel.jpg

habemus_papam.jpg

Ultrakonservatiivi Wojtyła valittiin paaviksi vuonna 1978.

Puiset sisärakenteet tuhoutuivat Napoleonin sotien aikaan, kun 1500 kirkkoon teljettyä venäläistä sotavankia hajotti ne polttopuiksi, mutta jäljellä on paljon muuta nähtävää.

madonna.jpg

jeesus.jpg

Vuosina 1886-1939 julkaistun puolankielisen Gazeta Olsztyńska –lehden talo on nyt kotiseutumuseon haaraosasto.

museo.jpg

kansallislaulu.jpg

Taulu museon seinässä liittyy Puolan kansallislaulun Mazurek Dąbrowskiegon 200-vuotisjuhlaan. Laulu laadittiin 1797 nostattaman puolalaissotilaiden fiiliksiä Italiassa, jonne nämä olivat joutuneet Napoleonin armeijan mukana. Euroopan suurvallat olivat juuri jakaneet Puolan keskenään. Laulussa vakuutellaan, että Puola on kumminkin olemassa niin kauan kuin puolalaisia on hengissä tsemppaamassa.

Museon edessä päivystää matkasauvoineen kaupungin suojeluspyhimys Jaakob, Jeesuksen serkku. Olsztynin kautta kulkee Virosta lähtevä haara Santiago de Compostelaan vievää pyhiinvaellusreittiä.

santiagoon.jpg

Goottilaisen tiiliarkkitehtuurin ohella Olsztynissa on paljon muutakin kiinnostavaa arkkitehtuuria, muun muassa jugend-huviloita 1900-luvun alusta, sosialismin ajan designia ja uutuuttaan hohtavia luomuksia.

kuviotalo4.jpg

lewela.jpg

kuviotalo.jpg

kuviotalo3.jpg

uusvanhaa.jpg

uutta_ja_vanhaa.jpg

Muita postikortteja Puolasta:

Torun