Wismar

1.2.2014                                                   Helsinki –  Wismar1071 km

Lyypekin ja Rostockin puolivälissä sijaitseva Wismar on sympaattinen noin 50 000 asukkaan satamakaupunki, jonka keskiaikainen ydin on säilynyt poikkeuksellisen hyvin, osin siksi että sosialismin aikaan ei uudisrakennusrahaa riittänyt joka paikkaan.

Kanava.jpg

Wismar muodostaa UNESCOn suojeleman maailmanperintökohteen yhdessä runsaan sadan kilometrin päässä sijaitsevan Stralsundin kanssa. Kaupungit ovat myös liittyneet Pohjois-Euroopan goottilaista tiiliarkkitehtuuria promovoivaan verkostoon. Wismarissa on paljon myös barokkiajan rakennuksia.

Ratsapotheke.jpg

1670.jpg

Katu1.jpg

Wismar ja Stralsund ovat entisiä hansakaupunkeja. Hansa-liitto sai itse asiassa alkunsa Wismarin vuonna 1259 yhdessä Lyypekin ja Rostockin kanssa solmimasta, Itämeren merirosvoja vastaan suunnatusta yya-sopimuksesta.

Mecklenburg_Vorpommern.jpg

Wismar sijaitsee Mecklenburg-Etu-Pommerin osavaltiossa, jonka vaakunaeläimet ovat hivenen maorihenkisiä.

Kun kolmikymmenvuotinen sota päättyi Westfalenin rauhaan vuonna 1648, Wismar liitettiin Ruotsiin. Vuonna 1803 Ruotsi myi Wismarin Mecklenburgille sillä varauksella, että voi lunastaa sen takaisin jos tulee toisiin aatoksiin.

Fasadeja.jpg

Komeasti goottilaista punatiiliarkkitehtuuria edustava varastorakennus yllä tunnetaan nimellä Alter Schwede, vaikka onkin pari sataa vuotta ruotsalaiskautta vanhempi. Rakennuksessa toimii nyt ravintola nimeltä Alter Schwede. Wismarissa voi muuallakin törmätä leijonamyssyissä patsasteleviin suurvaltasveduihin.

Alter_Schwede.jpg

Pyhän Yrjön kirkkoa alettiin rakentaa 1200-luvun lopulla.

Kirkko1.jpg

Mariankirkko vaurioitui pahoin toisessa maailmansodassa ja jämät räjäytettiin taivaan tuuliin vuonna 1960. Jäljellä on vain 1300-luvulla rakennettu 82-metrinen torni, johon pääsee kesäisin ihailemaan näköalaa.

Kirkko2.jpg

Entisen kirkkosalin paikalla olevalla aukiolla on wismarilaisen Karl-Henning Seemannin veistoksia.

Vetoa.jpg

Lokoilua.jpg

Saksalainen tavarataloketju Karstadt sai alkunsa, kun Rudolph Karstadt perusti Wismariin tekstiili- ja valmisvaatekaupan vuonna 1881. Stammhaus toimii yhä tavaratalona. Karstadt laajeni ostamalla 1980-luvulla suuren postimyyntifirman ja 1990-luvulla ketjun, johon kuului muun muassa Berliinin kuuluisa KaDeWe. Paisuminen päättyi konkurssiin vuonna 2009. Vuonna 2010 Karstadtin lunasti amerikkalainen sijoittaja.

Karstadt.jpg

Wassertor rakennettiin vuonna 1450 kaupunginmuurin satamaportiksi.

Satamaportti.jpg

Satama1.jpg

Satama-alueella on sekä uutta että vanhaa hyöty-tiiliarkkitehtuuria.

Varasto.jpg

Satama3.jpg

Satama2.jpg

Satamassa kannattaa poiketa kala-aterialla.

savukalaa.jpg

hinnat.jpg

Vanhassa kaupungissa voi bongata hauskoja yksityiskohtia. Koristeellinen portaali ei paljasta luojaansa, mutta tuntuu viittaavan totiseen hauskanpitoon.

Portaali1.jpg

Portaali2.jpg

Portaali3.jpg

Qatarisaation edustaja Wismarissa vuonna 2012.

qatar_foundation.jpg

Muita postikortteja Saksasta:

Näköalapaikalla Berliinissä

Burg Eltz

Völklinger Hütte

Aachenin katedraali

Reinin linnat

Heidelberg

Görlitz

Lyypekki

Frankfurt an der Oder

Trier

Münsterin joulumarkkinat