Frankfurt an der Oder

7.2.2014                                         Helsinki – Frankfurt an der Oder 1080 km

Frankfurt and der Oder on pieni kaupunki Pohjois-Preussissa ja eri paikka kuin Etelä-Preussissa sijaitseva suurkaupunki Frankfurt am Main. Frankfurt tarkoittaa ”frankkien kahlaamo”.  Pohjoinen Frankfurt  levittäytyi aikanaan Oderin kummallekin rannalle. Vuonna 1945 Oderista tuli Saksan ja Puolan rajajoki ja Oderin itärannalla olevasta asutuksesta puolalainen kaupunki nimeltä Słubice. Frankfurt and der Oder ja Słubice tekevät nykyään yhteistyötä monessa asiassa.

maisema.jpg

Vuonna 1253 perustettu Frankfurt an der Oder kuului 1400-luvulla jonkin aikaa Hansa-liittoon ja kaupungissa on jäljellä tuolle ajalle tyypillistä goottilaista tiiliarkkitehtuuria. Komea kaupungintalo on osin jälleenrakennettu sodan tuhojen jäljiltä. Julkisivua on koristeltu 1600-luvulla ja katolla on vuodesta 1454 ollut kultainen silakka muistuttamasta kalaelinkeinon keskeisestä asemasta.

Raatihuone.JPG

1609.JPG

Vaakunoita.JPG

Kala.JPG

Kalabisnekseen viittaa myös Oderbrunn-suihkulähde, jonka mieshahmo symboloi Oder-virtaa.

Kalamies.JPG

Kalat.JPG

Suurimpiin goottilaisiin tiilikirkkoihin kuuluvaa Mariankirkkoa on rakennettu 1200-luvulta alkaen. Toinen 1400-luvulla rakennetuista kaksoistorneista sortui vuonna 1826 mutta toinen on edelleen keskustan maamerkki. Toisessa maailmansodassa pahoin vaurioitunut kirkko on suurelta osin jälleenrakennettu.

Torni2.JPG

Kirkko.JPG

Kirkko2.JPG

kirkko3.jpg

kirkko4.jpg

Kirkko5.JPG

Pääposti (alla) ei ole aitoa tiiligotiikkaa vaan kertaustyyliä vuodelta 1902.

postitalo.jpg

postitalo2.jpg

Eurooppa-yliopisto Viadrina on haalinut opiskelijoita yli 70 maasta. Moderni tiilirakennus on omistettu kreivitär Dönhoffille, joka oli natsivallan vastarintataistelija, journalisti ja kirjailija. Kreivitär kuoli yli yhdeksänkymppisenä 2000-luvun alussa.

Yliopisto.JPG

Sodan tuhoista johtuen on suuri osa keskustaa rakennettu 1950- ja 1960-luvuilla.

Entinen.JPG

Kerroksia.JPG

24-kerroksista Oderturmia ryhdyttiin rakentamaan vuonna 1968 osin efdeejotin työprikaatien voimin. Torniin ei sijoitettukaan toimistoja niin kuin oli suunniteltu, vaan 274-paikkainen asuntola puolijohdetehtaan työntekijöitä varten ja 160-paikkainen Jugendtourist-hotelli. Nyt tornissa on toimistoja ja kauppakeskus.

oderturm.jpg

Michael Fischer- Artin vuonna 2000 suunnittelema hilpeä suihkulähde levittäytyy sadan metrin matkalle Brunnenplatz-aukiolla.

suihku.jpg

Frankfurtin kaupungin kulttuuritalo sijaitsee 1700-luvulta peräisin olevassa sairaalarakennuksessa, jonka suunnitteli herra Knoblauch. Kulttuuritalon edustalla olevassa Roland Rotherin veistoksessa muusa ruokkii taiteilijoita ja kuvataiteilija pyrkii ulos kehyksestä.

hausderkunste.jpg

hausderkunste2.jpg

Filosofi Joachim Georg Darjesin ja hänen rouvansa Martha Friderica Reichardtin muistomerkki on 1700-luvun lopulta.

muistomerkki1.jpg

muistomerkki2.jpg

Keskiaikaiseen kellariin asettunut Wirtshaus Redo tarjoaa todennäköisesti Frankfurtin tuhdeimmat perinneruoka-annokset: XXXL-Schnitzelissä on kuorrutuksen alla 1,3 kiloa possunlihaa ja XXL-currywurstissa reilut puoli kiloa makkaraa ja mega vielen Pommes päälle. Olisko muistumaa ossiajan niukkuudesta vai länsimaista yliannoshapatusta...

WirtshausRedo.JPG

Muita postikortteja Saksasta:

Näköalapaikalla Berliinissä

Burg Eltz

Völklinger Hütte

Aachenin katedraali

Reinin linnat

Heidelberg

Görlitz

Lyypekki

Wismar

Trier

Münsterin joulumarkkinat