Lille

21.2.2014                                                             Helsinki – Lille 1731 km

Lille on Ranskan pohjoisimman hallintoalueen Nord-Pas-de-Calais’n pääkaupunki. Kanaalin rannalla Belgian rajalla – Pariisista katsoen kaukana pohjoisessa – kyhjöttävä Nord-Pas-de-Calais on entistä hiilikaivos- ja tekstiiliteollisuusaluetta ja nykyistä palveluntuotantoaluetta: logistiikkaa, verkkokauppaa ja sen sellaista.

Katu.JPG

Paikkanimi L’Isle on kirjattu ensimmäisen kerran vuonna 1066 Deûle-joen saarella sijainneen linnoituksen nimenä. Kaupunki kehittyi linnoituksen ja nykyisen Avenue du Peuple Belge –kadun paikalla sijainneen sataman tienoille.

kattoikkunat.jpg

Vuosisatojen saatossa Lille päätyi 1600-luvulla osaksi Espanjan Habsburgien hallitsemaa Flanderia. Tältä ajalta kaupungissa on komeita myöhäisrenessanssirakennuksia, esimerkiksi Julien Destréen suunnittelema pörssi vuodelta 1652. Pörssin sisäpiha on varattu vanhojen kirjojen kauppiaille.

bourse1.jpg

Bourse2.JPG

Pörssin vieressä on taloletka, le rang du Beauregard, jonka talot ovat säilyneet 1600-luvun asussa.

beauregard.jpg

Ludvig XIV valloitti Lillen Habsburgeilta ja määräsi Vaubanin suunnittelemaan Deûle-joen saarelle ajanmukaisen linnoituksen, Citadellen.

Citadelle.JPG

Portti.JPG

Kauppakamarin torni vuodelta 1907 on vanhan kaupungin maamerkki.

chambredecommerce.jpg

kello.jpg

Lillen kaupungintalon satametrinen kellotorni on UNESCOn suojeleman maailmanperinnön listalla yhdessä 22 muun pohjois-ranskalaisen kellotornin kanssa. Kaupungintalo valmistui vuonna 1932 korvaamaan ensimmäisessä maailmansodassa tuhoutunutta rakennusta.

GrandPlace.JPG

Grand place on omistettu kenraali de Gaullelle, jonka syntymäkoti Lillessä on nykyään museona. Naishahmo pylvään päässä muistuttaa itävallan piiritysarmeijan visiitistä vuonna 1792. Grand placen laidalla on Euroopan suurimmaksi itseään mainostava kirjakauppa Le Furet du Nord. Kauppa myy kirjallisuutta myös paikalliskielellä. ”Les pinderlots de l'Castafiore” on chti-kielinen versio Hergén Castafioren koruista. Pohjoisen ihmiset puhuvat ranskaa loppukiekauksin ja kovasti suhautellen, ”avec l’acchent d’ichi”.

ruedelaclef.jpg

Chtimin puhujat pääsivät maailmankartalle kahden suositun koomikon, Dany Boonin ja Kad Meradin tähdittämän elokuvan ”Bienvenue chez les Ch’tis” ansiosta. Villiä pohjolaa ja eteläisten ennakkoluuloja yhtä lailla irvaileva leffa osoittautui valtaisaksi yleisömenestykseksi. Elokuvan tapahtumapaikan Berguesin kirkon kellotorni on yksi UNESCOn suojelemista.

bathroomwithaview.jpg

Haussmann-tyylisestä hotellista oopperan nurkilla saa kylpyhuoneen näköalalla.

portaikko.jpg

Wazemmesin kaupunginosassa toimii tori, kirpputori ja hyvin varustettu halli.

marche.jpg

Mimolette on lilleläinen juusto, joka kehitettiin siksi, että Ludvig XIV halusi vähentää tuontia Hollannista. Lilleläinen juusto kelpasi edamin korvikkeeksi, kun se sävytettiin oranssiksi annatto-hedelmästä saatavalla värillä. Annattoa käytetään myös münsterin ja cheddarin ehostamiseen. Nimi viittaa nuoren juuston pehmeyteen (molle). Kypsyessään juusto kovettuu ja kehittää pähkinäisen aromin. Vanhan mimoletten kuori on huokoinen juustopunkkien jäljiltä. Punkit istutetaan juustoon vasiten antamaan sen maulle ja ulkonäölle viime silauksen.

mimolette.jpg

cabillaud.jpg

Turska päineen sopii kalakeittoon. Alla lajitellaan muovikorkit ja korkkikorkit eri pönttöihin.

korkkilajittelu.jpg

Notre Dame de la Treillen katedraali restauroitiin vuonna 1999 tukemalla väsyneet seinät näkyvin teräsrakentein. Kirkon aarteena on pieni puinen ihmeitä tekevä Maria-patsas keskiajalta, jonka kanssa keskustelevat Georges Jeanclos’n suunnitteleman modernin pääoven pienoisveistokset.

Treillis1.JPG

Pieta.JPG

Hotelli Carlton Lillen vanhassa kaupungissa sai mediajulkisuutta vuonna 2011, kun heräsi epäilyjä siitä, että Carltonin PR-päällikkö olisi järjestänyt Maailmanpankin ex-johtaja Dominique Strauss-Kahnille hotellissa tyttöjuhlia.

Carlton.JPG

Carlton-skandaalin paljastuessa DSKa oli jo sössinyt uransa Sofitel-skandaalilla. Mutkikkaassa Carlton-jutussa syytettyinä olivat myös hotellin omistajat, joukko liikemiehiä ja lilleläinen poliisipäällikkö. Suoraan dekkarista tulleelta kuulostaa hemmo nimeltä Dominique Alderweireld alias Dodo la Saumure, joka pyörittää Belgiassa hieromasalonkeja ja jonka epäillään toimittaneen juhliin naisseuralaiset. DSKa on luonnehtinut seuralaisia ”libertiineiksi” ja kiistänyt ymmärtäneensä että väkivaltaiset seksileikit olivat maksullisia palveluita.

Roubaix1.JPG

Lillen kyljessä sijaitsevassa Roubaix’ssa voi vierailla taidemuseossa, joka on sijoitettu uimahalliin. Joskus 20-luvulla Roubaix’n pormestari halusi rakennuttaa Ranskan kauneimman uimahallin. Albert Baert suunniteli art deco –tyylisen rakennuskokonaisuuden, joka reunustaa keskistä ruusutarhaa. Uimalaitos valmistui vuonna 1932 ja suljettiin turvallisuusriskien takia vuonna 1985. Vuonna 2001 rakennus avattiin taas yleisölle restauroituna ja museoksi muutettuna. Kokoelmissa on 1800- ja 1900-lukujen taidetta ja taideteollisuutta. Osa on sijoitettu entiseen tekstiilitehtaaseen ja museolla on myös tekstiilikokoelma, tissuthèque, johon voi tutustua ajanvarauksella.

piscine1.jpg

piscine2.jpg

piscine3.jpg

Vuonna 1896 ensimmäisen kerran järjestetty Tour Paris–Roubaix on maailman vanhimpia polkupyöräkilpailuja. Reitin pituus on noin 260 kilometriä, josta 50 kilometriä mukulakivikatua.

roubaix2.jpg

Roubaix.JPG

Muita postikortteja Ranskasta:

Calais

Carry le Rouet

Finistère

Les deux caps

Longwy

Marseille

Reims

Stanislauksen aukio

Le Corbusier’n Cité Radieuse

Metz

Metzin joulupukit

Ajatus katkesi

Postikortteja Pariisista