Geneve

23.6.2014                              Helsinki – Geneve 1984 km

kirkko.jpg

Geneven lentokentän matkatavarahallissa on automaatteja, jotka annostelevat ilmaisia joukkoliikennelippuja – yksi piletti lentomatkustajaa kohden. Ja hotellihuoneen kylkiäisenä on maksuton joukkoliikennelippu, joka on yöpymisvuorokausien verran voimassa busseissa, raitiovaunuissa, metrossa, paikallisjunissa ja Genevenjärven yli liikennäivillä föreillä. Samaan pakettiin voi vielä saada alennuksen järviristeilylläkin. Hieno homma!

risteilylaiva.jpg

Sveitsin ja Ranskan rajalle asettuneen Genevenjärven eli Lac Lémanin katseenvangitsija on 140 metrin korkeuteen yltävä vesisuihku. Suihkua ei rakennettu matkailuinähtävyydeksi vaan vesilaitoksen varaventtiiliksi. Veden pumppaaminen järvestä kaupunkilaisten tarpeisiin aloitettiin 1886. Matkailullisen arvon takia suihku siirrettiin lähemmäksi satamaa, ja vuodesta 1951 alkaen sillä on ollut oma pumppuasema.

satama.jpg

Upea näkymä järven rannoille asettuneen Geneven kaupungin yli aukeaa Pyhän Pietarin katedraalin tornista. Kirkon rakentaminen aloitettiin 1100-luvulla mutta nykyinen ulkoasu on pääosin 1500-luvulta. Katedraalin alla on arkeologinen museo, jossa voi ihmetellä sen edeltäjien pohjarakenteita.

kaupunki.jpg

katedraali1.jpg

katedraali2.jpg

Katedraalin ympärillä on säilynyt vanha kaupunki kukkulalla, jota asuttivat jo muinaiset keltit.

vanhakaupunki.jpg

renessanssia.jpg

Genevenjärvi syntyi viimeisen jääkauden päättyessä kekisessä Euroopassa 15 000 vuotta sitten. Vajaat 80 kilometriä pitkän järven syvin kohta - yli 300 metriä - on järven toisessa päässä Lausannen tienoilla.

Satama-altaaseen jämähtänyt siirtolohkare on vuodesta 1820 alkaen palvellut Sveitsin korkeusmittausten kiintopisteenä.

kiintopiste.jpg

Aallonmurtaja on suosittu kävelypaikka ja sen katveeseen jäävä pikkuruinen hiekkaranta geneveläisten vesileikkipaikka.

aallonmurtaja.jpg

Rantoja reunustavat komeat yksityisasumukset.

huviloita.jpg

Ranta-asukkaisiin lukeutui muun muassa Napoleonin hylkäämä keisarinna Joséphine, joka vietti Genevessä kesän 1812. Ex-keisarinnan tytär Hortense myi pois Prégny-la-Tourin linnan vuonna 1817. Nykyään osoitteessa 10 chemin de l'Impératrice sijaitsee Italian YK-lähetystö.

huvila.jpg

Kuvassa ei ole keisarillinen huvila.

Vuonna 1889 Prégnyssa vieraili Itävallan keisarinna Elisabeth, joka lienee paremmin tunnettu elokuvahahmona Sissi. Keisarinna oli Sveitsissä hoitamassa tuberkuloosiaan ja poikkesi päivälliselle paronitar Rotschildin luokse. Yövyttyään Genevessä hotelli Beau-Rivagessa Sissi oli nousemassa höyrylaivaan palatakseen tukikohtaansa Montreux'ssa, kun hänen kimppuunsa hyökkäsi italialainen anarkisti. Sissi sai surmansa puukoniskusta. Philip Jakcsonin Sissi-veistos pystytettiin tapahtuman satavuotismuistopäivänä.

sissi.jpg

Selkeällä säällä voi Sissin viereiseltä rannalta ihailla ikilumen peittämää Mont Blancin huippua. Kuvassa alla ei ole Mont Blanc.

alpit2.jpg

Renessanssityylinen mausoleumi pystytettiin 1879 Brunswickin herttuan Kaarle II:n muistoksi. Herttua menetti saksalaisen pikkuvaltion kruunun, vietti viimeiset vuotensa Beau-Rivage hotellissa ja testamenttasi omaisuutensa Geneven kaupungille.

brunswick.jpg

Geneven rakennuskannalla on oma sveitsiläinen tyylinsä.

suurtaloja.jpg

pientaloja.jpg

Keskiaikaisen kaupunginmuurin pätkään on sijoitettu kalvinistisen reformaation johtajia esittävä veistos 1909. Toinen vasemmalta saattaa olla Jean Calvin itse.

reformi.jpg

Kellojen valmistus Sveitsissä käynnistyi kalvinismin läpimurrosta 1500-luvulla: kun koruilla koreilu oli reformoiduilta kielletty, piti kultaseppien kehittää vaihtoehtoisia tuotteita. Vuodesta 1851 kelloja valmistaneen, yhä perheyrityksenä toimivan Patek Philippen perusti puolalaissyntyinen kelloseppä.

patekphilippe.jpg

Kukkakello on toiminut 1950-luvulta alkaen.

kukkakello.jpg

Robert Dorerin luoman kansallismuistomerkin neidot Geneve ja Helvetia muistuttavat vuodesta 1814, jolloin Geneve Napoleonin jälkeisessä Euroopan uudelleenjärjestelyssä irtautui Ranskasta ja liittyi Sveitsi valtioliittoon.

liitto.jpg

Vaikka Sveitsi on monikulttuurinen ja monikielinen maa, ja tarjonnut turvapaikan lukuisille poliittisille ja veropakolaisille, tuntuu vierastyövoiman integroiminen olevan vaikea pala. Senegalilaisen Ousmane Sowin veistos vuodelta 2008 muistuttaa paperittomien muukalaisten ahdingosta.

paperiton.jpg

Yhdistyneiden kansakuntien palatsi museoineen on Geneven suosituimpia nähtävyyksiä. Hans Ernin fresko ympärysmuurissa julistaa rauhaa.

yk1.jpg

yk2.jpg

Daniel Bersetin 12-metrinen Broken chair muistuttaa maamiinojen uhreista.

brokenchair.jpg

Mahatma Gandhin patsas vuodelta 2007 on kolkatalaisen Gautam Palin luomus.

gandhi.jpg

Punaisella ristillä ja punaisella puolikuulla on museo Genevessä.

punainen_risti.jpg

Kaikkien maailman maiden liput liehuvat Maailman terveysjärjestön aulassa.

who.jpg

Muita postikortteja Sveitsistä:

Zürich Altstadt