Trier

12.7.2014                                                   Helsinki –  Trier 1638 km

romerbrucke1.jpg

Saksan vanhin kaupunki Trier Moselin rannalla on suosittu matkailukohde, joka vetää kotimaan matkailijoitakin ihmettelemään UNESCOn suojelemia roomalaiskauden monumentteja. Niitä on Trierissä säilynyt enemmän kuin missään muualla Alppien pohjoispuolella, osin raunioina – kuten kylpylät ja amfiteatteri – osin muotoaan muuttaneina mutta yhä käytössä kuten kirkoiksi muunnetut basilikat ja Saksan vanhin yhä käytössä oleva silta toiselta vuosisadalta.

pienoismalli.jpg

Kun Caesar oli valloittanut alueen kelttiheimoilta, Moselin rantaan perustettiin sotilasleiri ja sittemmin kaupunki joka sai nimekseen Augusta Treverorum eli keisarin kaupunki treveerien mailla. Kaupunkia suojasi muuri, jonka porteista tärkein, mustanpuhuvista kivenjärkäleistä rakennettu Porta Nigra herättää yhä kunnioitusta.

porta_nigra1.jpg

Portille nimen antanut väri johtuu ilmeisesti kiven pinnassa viihtyvistä jäkälistä, jotka mustuvat vanhetessaan.

portanigra2.jpg

Ansio portin säilymisestä kuuluu erakko Simeonille, joka asettui siihen taloksi torjumaan varkaita. Varkaat kaiversivat esiin kiviä toisiinsa sitovia koukkuja myydäkseen metallin kierrätystavarana. Arkkipiispa Poppo rakennutti 1000-luvulla portin sisään Simeonille omistetun kirkon, joka on sittemmin purettu.

Basilika.jpg

Trier oli yksi Rooman valtakunnan pääkaupungeista 200-luvun lopulla. Mahtavimmat monumentit rakennutti keisari Konstantinus suuri ennen kuin otti hallintokaupungikseen Konstantinopolin. Konstantinuksen toimistoksi rakennettiin Trieriin 33 metriä korkea, sisältä kattoon asti avoin basilika, jonka suuruutta korostaa 67 metrin matka ovelta pyöreään päätyyn sijoitetun valtaistuimen ääreen. Punatiilisen jättirakennuksen voi bongata jopa ylikiitävästä lentokoneesta.

konstantinuksen_jalka.jpg

Konstantinuksen taipumusta megalomaniaan kuvastaa hänen itsestään teettämä näköispatsas, joka oli 12 metriä korkea siitä huolimatta, että esitti keisaria istumassa. Kolossin kappaleita on talellla Roomassa mutta Trierissä on ollut nähtävillä kaksimetrisen jalkaterän jäljennös.

kirkot.jpg

Myös hallintoa ja kauppaa palveleva kaksoisbasilika erottui kaupunkikuvasta. Konstantinus kääntyi kristityksi kuolinvuoteellaan vuonna 337, niinpä ei olekaan yllättävää että UNESCON suojelema kaskoiskirkko, Pyhän Pietarin katedraali ja Neitsyt Marian kirkko, on kasvanut antiikinaikaisen kaksoisbasilikan paikalle. Katedraalin lattian alta löytyi 1940-luvulla jäänteitä katto- ja seinämaalauksista, jotka viittasivat siihen että paikalla on ollut Konstantinuksen asuinpalatsikin. Kuva-aiheet selvisivät vasta 1970-luvulla kun 30 000 palaan hajonnut rappauspalapeli saatiin kootuksi.

Trierin Dom on moneen otteeseen vaurioitunut, jälleenrakennettu ja paranneltu. Ulkopuolta hallitsee romaaninen ja renessanssityyli, sisäpuolta barokki.

dom1.jpg

dom2.jpg

dom_kappeli.jpg

dom_urut.jpg

Urut ovat vuodelta 1974. Sivuoven lintukahvan iästä ei ole tietoa.

dom_lintukahva.jpg

Katedraalin oven pielessä on tuomiokirkonkivi Domstein eli pätkä pilaria, joka on kannatellut paikalla olleen ensimmäisen katedraalin kattoa. Pilarinpaloja löytyi nykyisen kirkon perustuksista 1600-luvulla.

domstein.jpg

Katedraalin julkisivusta, sen mahtavien kellojen kuminasta ja paikallisista herkuista voi parhaiten nautiskella viinitupa Zum Domsteinin terassilla.

zumdomstein.jpg

Katedraaliin haudattu Johann Philipp von Waldendorff oli Trierissä piispana 1700-luvulla. Luurankomies häiritsee Waldendorffin lukuhetkeä ilmoittaen että ”nyt on aika” – Ecce hora est – viitaten kirkon oven päälle sijoitettuun varoitukseen Nescitis qva hora dominus veniet eli ”herra voi tulla hetkellä millä hyvänsä”.

domeccehoraest.jpg

Johann Philippiä saa kiittää piispanpalatsin eteläsiivestä joka on rokokookarkkitehtuurin helmiä. Julkisivua koristavat naishahmot herättävät epäilyksen, että joko piispalla tai kuvanveistäjä Ferninand Tietzillä oli vaikeuksia määritellä suhdettaan naisihmisiin.

palais2.jpg

palais3.jpg

palais5.jpg

palais6.jpg

Johann Philipp teetti piispanpalatsin edustalle komean puiston, jonka käytäviä reunustavat Tietzin allegoriset veistokset.

palais1.jpg

palais4.jpg

Piispanpalatsin hahmoihin kuuluvat myös viinirypäletertuilla leikittelevät puttot – kertoneeko sitten piispan ruokajuomamieltymyksistä vai alueen elinkeinojen merkityksestä.

palais7.jpg

Roomalaiset siirtomaaherrat kuljetuttivat alkuun viininsä etelästä vesiteitse mutta aloittivat pian viininviljelyn Moselin rannoilla. Trierissä viiniviljelmät alkavat vain kivenheiton päässä historiallisesta keskustasta.

viinivene5.jpg

Riesling-Weinstrassen varrella kohoava kukkula Deutschherrenkoepfchen eli saksanherran pikkupää palveli aikansa ja jäi sitten kesannolle kunnes nykyinen viljelijä ryhtyi sitä elvyttämään vuonna 2007. Tuhannella paalilla olkia ja 180 tonnilla kompostimultaa saatiin kasvualusta ikivanhoille riesling-kannoille, jotka tuottavat nyt rypäleitä.

deutschherrenkoepfchen.jpg

Katedraalin kupeeseen toisen antiikinaikaisen basilikan paikalle 1200-luvulla rakennettu Liebfrauenkirche on Saksan vanhimpia goottilaisia kirkkoja. Kirkon muoto jäljittelee Neitsyt Marian symbolia 12-lehtistä ruusua.

liebfrauenkirche.jpg

Liebfrauenkirche7.jpg

Liebfrauenkirche6.jpg

liebfrauenkirche3.jpg

Hahmo 1980-luvulta on ehkä kirkon restauroija.

Kauppatoria reunustavien talojen välistä vie barokkiportti Pyhän Gangolfin kirkkoon, joka on jäänyrt korttelin keskelle. Kirkon nykyinen ulkoasu on 1400-luvulta. Gangolf oli 700-luvulla Burgundin kuninkaan Pippinin ratsuritari, joka joutui rouvansa vietelleen papin murhaamaksi. Gangolf tunnetaan hevosten suojelijana ja silmä- ja ihotautien parantajana.

st_gangolf__hauptmarkt.jpg

Kauppatorin suihkulähde on vuodelta 1595. Neidot symboloivat oikeutta, rohkeutta, varovaisuutta ja kohtuutta.

hauptmarkt1.jpg

Judengasse vie yhteen Saksan vanhimmista juutalaiskortteleista.

judengasse2.jpg

Kornmarktin upea suihkulähde on samalta ajalta kuin piispan palatsin veistokset ja taiteilijakin on sama Ferdinand Tietz.

kornmarkt1.jpg

Rokokootyyliä ylenpalttisimmillaan edustaa Sankt-Paulinuskirche. Korukirkko rakennettiin 1700-luvun puolivälissä korvaamaan edellistä, josta Ranskan Ludvig XIV:n armeija oli tehnyt selvää satakunta vuotta aiemmin. Ensimmäinen kirkko tälle paikalle nousi jo 300-luvulla hautapaikaksi Pyhälle Paulinukselle, joka oli Trierin ensimmäisiä piispoja.

paulinuskirche1.jpg

Paulinuskirche6.jpg

paulinuskirche4.jpg

Paulinuskirche8.jpg

Trierissä on säilynyt muutama keskiaikainen asuintorni. Ajat olivat niin levottomat, että varakkaat kaupunkilaiset linnoittautuivat asumuksiin, joissa sisäänkäynti saattoi olla katutason yläpuolella vain tikasportailla saavutettavissa. Frankenturm on säilynyt 1000-luvun asussa.

dscn5529.jpg

Kesselstattin palatsi Liebfrauenstrassella (alla vasemmalla) on herrastalo 1700-luvulta. Puretun kaupunginmuurin paikalle Christophstrasselle nousi porvaristaloja (alla oikealla) 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa.

DSCN5477.JPGChristophstrasse.JPG

Trierin nähtävyyksiä on Karl-Marx-Haus, jossa Karl Marx syntyi vuonna 1818. Karl muuti muualle jo alle kaksivuotiaana, joten talossa esitelläänkin hänen työtään ja aikakauttaan. Trierissä voi myös käydä ostoksilla Modehaus Marxissa, jonka perusti kankuri Joseph Marx vuonna 1835. Sukunimi Marx juontuu etunimestä Markus ja on varsin yleinen, joten filosofi ja kankuri eivät välttämättä olleet sukua.

Modehaus_Marx.JPG

Kivenheiton päässä Karl Marx -talosta Fleischstrassen päässä pönöttävät herrat perustivat vuonna 1848 Trierin karnevaaliseuran. Samana vuonna ilmestyi Lontoossa Marxin ja Engelsin laatima Kommunistisen puolueen manifesti. Heinäsirkan suihkulähde – Heuschreck-brunnen – on saanut nimensä seuran tunnuseläimen mukaan. Seura lahjoitti teoksen Trierin kaupungille vuonna 1977.

kuva_563.jpg

Moselin rannassa on kaksi muinoin kauppasatamaa palvellutta nosturia, joiden hattu kääntyi miesvoimalla. Kuvan nosturi on 1700-luvulta.

dscn5523.jpg

Muita postikortteja Saksasta:

Näköalapaikalla Berliinissä

Burg Eltz

Völklinger Hütte

Aachenin katedraali

Reinin linnat

Heidelberg

Görlitz

Lyypekki

Wismar

Frankfurt an der Oder

Münsterin joulumarkkinat