Montparnassen hautausmaa

19.3.2018                                                            Helsinki – Pariisi 1911 km

CimetiereMontparnasse2.jpg

Vuonna 1973 valmistunut, 210 metriin yltävä Montparnassen torni oli pitkään Pariisin ja jopa Euroopan korkein rakennus. Nykyään Pariisin korkein rakennus löytyy Défensen kaupunginosasta. Yhdessä Eiffel-tornin kanssa vasemman rannan profiilia hallitseva Montparnassen torni oli yksi presidentti Pompidoun rakennusprojekteista, jotka eivät kaikkia pariisilaisia miellyttäneet. Tornia oli tosin jo suunniteltu pitkään ja sen rakentamista kannatti myös presidentti de Gaulle.

Eiffel.jpg

Näköala Montparnassen tornin 196 metrissä sijaitsevalta ulkotasanteelta on huikea - ja saavutettavissa ilman pitkää jonotusta toisin kuin Eiffel-tornilla.

Pullman-hotellin talo Montparnassen tornin naapurissa yltää ”vain” 116 metriin.

Pullman.jpg

Montparnassen tornin juurelle levittäytyvä hautausmaa on Pariisin keskustan suurimpia puistoja: pinta-alaa on 19 hehtaaria ja puita kuulemma yli 1200. Joukkoon mahtuu silti 38 000 hautaa.

CimetiereMontparnasse1.jpg

CimetiereMontparnasse3.jpg

Vuonna 2019 on suunniteltu aloitettavaksi modernisointihanke, joka korottaisi Montparnassen tornia ja freesaisi mustanpuhuvaa ulkokuorta muun muassa viherseinillä.

Toisin kuin Père-Lacahaise, Montparnassen hautausmaa (oik. Cimetière du Sud) noudattaa enimmäkseen ruutukaavaa. Hautausmaan halkaisee kahteen osaan muinaiselle kaupunginjohtajalle Emile Richardille omistettu katu.

Majat.jpg

Salpa.jpg

Sammaloitunut.jpg

Enkeli.jpg

Hautausmaan koilliskulmassa tuulimyllynraato 1600-luvulta muistuttaa paikalla sijainneesta, eräälle luostarille kuuluneesta maatilasta. Kun vallankumous siirsi uskonnollisten yhteisöjen omaisuuden valtiolle, paikalle ryhdyttiin hautaamaan sairaaloissa menehtyneitä potilaita, joita omaiset eivät olleet käyneet lunastamassa. Nykyisen hautausmaan perusti Pariisin kaupunki vuonna 1824.

Enkeli1.jpg

Lintu.jpg

Mobile.jpg

Montparnassen hautausmaalta löytyy sekä monenlaista veistotaidetta että monen alan taiteilijoita. Kirjallisuutta edustavat esimerkiksi Baudelaire, Maupassant, Ionesco sekä Arsène Lupinin luoja Maurice Leblanc.

GustaveJunot.jpg

Vuonna 1884 kuollut Gustave Junot oli kuvataiteilija.

Montparnassen tunnettuja sotilashenkilöitä ovat esimerkiksi eversti Dreyfus, joka 1800-luvun lopulla tuomittiin syyttömänä sotasalaisuuksien paljastamisesta saksalaisille, ja marsalkka Pétain, joka toisen maailmansodan jälkeen tuomittiin syystä puolikkaan Ranskan luovuttamisesta saksalaisille.

Sotilas.jpg

Kunniamerkit.jpg

Père Lachaisen vetonauloja Héloïsea ja Abélardia vastaavat Montparnassella ehkä Simone de Beauvoir ja Jean-Paul Sartre ja Jim Morrisonia ehkä Serge Gainsbourg. Bongaamisen helpottamiseksi hautausmaahallinto on tuottanut opaskarttoja, esimerkiksi suosituimmista kohteista ja kuuluisista naisista.

ComtesseSegur.jpg

Vuonna 1966 kuollut Ségurin kreivitär aloitti uransa näyttelijänä nimellä Cécile Sorel ja lopetti sen nunnana nimellä sisar Cécile. Kreivittären arvon hän sai avioituessaan yhden edeltäjänsä, nuortenkirjailijana tunnetun kreivitär Ségurin pojanpojan pojan kanssa.

HonoreChampion.jpg

Vuonna 1913 kuollut Honoré Champion toimi kirjankustantajana.

Montparnasselle on haudattu monien uskontosuuntausten tunnustajia.

Risti.jpg

Muurari.jpg

Seitsenhaara.jpg

Madonnapatsaalla kaunistetulle kirjailija Juliette Hacquardin haudalle oli vuonna 2016 majoittunut jollekin Olivier’lle omistettu - tai Olivier'n asettama - lyhty ja baklofeenin käyttäjien yhdistyksen muistotaulu. Baklofeeni on lihasjäykkyyden hoitoon tarkoitettu lääke, joka jostain syystä edistää juomattomuutta kirroosivaiheeseen edenneissä alkoholisteissa.

Baklofeeni.jpg

Baklofeeni2.jpg

Montparnasselle haudattuja elokuva-alan edustajia ovat esimerkiksi Man Ray ja Eric Rohmer. Ranskan elokuva-arkiston luojan Henri Langlois’n naapurina lepää karikatyristi Gus eli Gustave Erlich. Langlois’n hautakivi on kauttaaltaan kuvitettu kuuluisista elokuvista poimituilla otoksilla.

Langlois1.jpg

Langlois2.jpg

Henri Langlois on ikuistettu hautamuistomerkkiinsä filminauhalla.

Ranskan elokuva-arkisto on vuodesta 2005 toiminut Bilbaon Guggenheim-museon suunnittelijana tunnetun Frank Gehryn luomassa rakennuksessa.

Cinematheque.jpg

Muita postikortteja Pariisista:

Jardin des plantes

Työläisnaiset

Rodin-museo

Silenos

Muita postikortteja Ranskasta