Hafnarfjördur ja Eyrarbakki

25.4.2018                                                          Helsinki – Hafnarfjördur 2423 km

Kymmenkunta kilometriä Reykjavikista etelään sijaitseva Hafnarfjördur on itsenäinen kaupunki vaikka saattaakin vaikuttaa vain pääkaupungin lähiöltä. Asukkaita on noin 28 000 joten Hafnarfjördur on itse asiassa Islannin kolmanneksi suurin kaupunki. Toiseksi suurin on Hafnarfjördurin ja Reykjavikin välissä sijaitseva Kópavogur, joka on vielä enemmän esikaupungin oloinen.

Hafnarfjordur_satama.jpg

Hafnarfjördurilla on pitkä historia satamapaikkana - nimikin tarkoittaa satamavuonoa. Entistä rantalinjaa seurailevalla kadulla kahvila Sśfistinn (Strandgötu 9) tarjoaa kahvia omasta paahtimosta sekä soppaa ja salaatteja islantilaisittain kohtuulliseen hintaan.

Hafnarfjordur_laivat.jpg

Kauppasatamana Hafnarfjördur on toiminut 1400-luvulta alkaen. Keskeinen kalasatama siitä tuli 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa siellä rekisteröitiin Islannin ensimmäinen troolari. Hafnarfjördur on edelleen tärkeä kalastus- ja rahtisatama.

Hafnarfjordur_kirkko.jpg

Hafnarfjördurin museolla on useita toimipaikkoja: kaupungin historiasta kertova Pakkhśsid, laivanvarustaja Sķvertsenin kotimuseo sekä kaupallisen kalastuksen historiasta kertova näyttely, joka hieman yllättäen sijaitsee skotlantilaisten Bookless-veljesten rakennuttamassa talossa.

Hafnarfjordur_Siggubae.jpg

Herttaisin museo on Siggubaer eli Siggan talo. Merimies Erlendur Marteinssonin vuonna 1902 rakentamassa pikku talossa asui kolmihenkinen perhe, väliin myös vuokralainen. Tytär Sigrķdur Erlendsdóttir asui talossa kunnes muutti vanhainkotiin vuonna 1978. Siggan elämäntarina tuo mieleen Islannin Nobel-kirjailijan Halldór Laxnessin sankarittaren Salka Valkan. Kuten Salka, myös Sigga aloitti työnteon tyttösenä kalanperkaamossa. Salka Valka edisti kalastajien järjestäytymistä, Sigga oli perustamassa työväen naisunionia vuonna 1925. Hänen ansiostaan avattiin työväen lapsille tarkoitettu päiväkoti vuonna 1933. Sigga itse jäi naimattomaksi ja lapsettomaksi. Näin taisi käydä myös Salka Valkalle.

Hafnarfjordur_Sigga.jpg

Hafnarfjördurin nähtävyyksiä on Islannin vanhin puisto Hellisgerdi. Kaupungin sivistyneistö ryhtyi 1920-luvulla puuhaamaan istutuksia kaupunkilaisten virkistykseksi. Paikka puistolle löytyi laavakentän notkelmasta, jossa jo sijaitsi muutama puu ja pieni romanttinen luola. Puistoa on laajennettu moneen otteeseen. Vuosituhannen vaihteessa istutettiin Islannin ainoa bonsaipuukokoelma. Hellisgerdillä on ollut myös puolivirallinen asema keijukaispuistona.

Hafnarfjordur_perustaja.jpg

Gudmundur Einarsson oli Hellisgerdi-puiston perustajia.

Hafnarfjordur_puisto.jpg

Lammikko suihkulähteineen on vuodelta 1942, betonisilta 2000-luvulta.

Hafnarfjordur_puutarha.jpg

Vanhat puut ovat Islannissa niin harvinaisia, että kantokin on puutarhassa arvokas elementti. Alla eklektistä arkkitehtuuria Hafnarfjördurissa.

Hafnarfjordur_talo.jpg

Eyrarbakki on toinen Etelä-Islannin satamapaikkakunta, noin 50 kilometrin päässä Reykjavikista. Kehätieltä poikkeava tie 39 vie kohti rantaa tulivuorten lomitse ja tie 34 edelleen yli laguunin, suositun lintubongauspaikan joka on muodostunut Langjökull-jäätiköltä virtaavan Olfusa-joen suuhun.

Paluumatkan ykköstielle voi tehdä Eyrarbakkin toiselta laidalta tien 34 kautta ja bongata matkalla Hraunteigurin varrella vuonna 1929 rakennetun Litla-Hraunin, Islannin suurimman vankilan.

Eyrarbakki_talot.jpg

Asukkaita ei Eyrarbakkissa ole kuin runsaat 500 mutta aikanaan se oli Islannin etelärannikon tärkein satama ja kauppapaikka, jonne sisämaan maanviljelijät tulivat myymään tuotteitaan ja tekemään hankintoja. Eyrarbakkin museo (Įrnessysla Heritage Museum) toimii talossa, joka rakennettiin 1765 tanskalaisen kauppiasperheen tukikohdaksi. Islanti joutui osana Norjaa Tanskan alaisuuteen 1300-luvun lopulla. Vuodesta 1602 aina vuoteen 1854 saakka vain tanskalaisilla oli Islannissa oikeus käydä  ulkomaankauppaa.

Eyrarbakki_Kirkko.jpg

Eyrarbakkin 1890 rakennetussa kirkossa on Tanskan kuningattaren maalaama alttaritaulu. Tummanpuhuva kauppiastalo on Islannin vanhin puurakennus. Talo koottiin Tanskasta tuoduista elementeistä, joten sitä oli helppo tarpeen mukaan muunnella ja laajentaa. Perusnäyttely kertoo kauppiasperheen ja kaupankäynnin historiasta.

Eyrarbakki_kaipuu.JPG

Eyrarbakkin seudulta Amerikkaan muuttaneita kunnioittavan näyttelyn aarteita on Ingibjörg Jónsdottirin itselleen kirjailema arkunpeite. Ingibjörg muutti puuseppämiehensä kanssa Kanadaan vuona 1902 ja edelleen Kaliforniaan vuonna 1930. Perheeseen kuului kymmenen oman lapsen lisäksi kasvattilapsia. Ingibjörg oli itsekin papin perheen kasvatti. Arkunpeitteensä hän koristeli kasvattivanhempien kotimaasta lähettämillä kuivatuilla kukilla.

Eyrarbakki_muotia.jpg

Kesällä 2017 oli erikoisnäyttelyn aiheena naisten muoti Eyrarbakkissa.

Samaan museokokonaisuuteen kuuluva Eyrarbakkin merenkulkumuseo esittelee kalastajien elämää 1800-luvun puolivälistä 1900-luvulle. Veneenrakentajamestari Steinn Gudmundssonin vene Farsęll on vuodelta 1915.

Eyrarbakki_vene.jpg

Kalastajapatsaan aiheena on Björgunarsveitin Björg eli Eyrarbakkin meripelastusyksikkö, joka perustettiin vuonna 1928.

Eyrarbakki_Bjorg.jpg

Rantapenger rakennettiin Eyrarbakkin suojaksi sen jälkeen, kun monsterinousuvesi vei mennessään läheisen kylän vuonna 1799.

Eyrarbakki_ranta.jpg

Sataman historia paljastuu kaivauksissa.

Eyrarbakki_kaivaus.jpg

Amerikkaa ei itse asiassa löytänyt Leif Eriksson, vaikka häntä on kunnioitettu Yhdysvaltain kansakunnan lahjoittamalla patsaalla Reykjavikin Hallgrķmur-kirkon edustalla. Oikea löytäjä on eyrarbakkilainen Bjarni Herjólfsson, joka kauppamatkalla Grönlantiin vuonna 986 ajautui reitiltä ja näki Kanadan itärannikon saaret. Bjarni kertoi havainnoistaan Leifille, joka osti Bjarnin laivan, seurasi samaa reittiä ja nousi maihin L’Anse aux Meadowsissa Newfoundlandissa.

Matkailupalveluja Eyrarbakkissa tarjoaa hostelli ja astetta fiinimpi perinneravintola Rauda Husid (Rauša hśsķš ) kirkon kulmalla.

Eyrarbakki_olut.jpg

Muita postikortteja Islannista:

Reykjavik

Islannin vesiputouksia

Tulivuori ja kuuma kylpy