Osloa: varkaiden saari, vesiputous ja Picasso

2.5.2018                                                          Helsinki –  Oslo 788 km

Ruter.JPG

Luonteva lähtöpiste retkeilylle Oslossa on päärautatieaseman kellotorni, jonka juuressa on Ruter-toimisto eli julkisen liikenteen piletti- ja infopiste. Elene Engelsenin vuonna 2000 luoma tiikeri oli kiinteistöyhtiö Eiendomssparin tuhatvuotissyntymäpäivälahja Oslon kaupungille.

Hallvard.JPG

Oslon vaakunassa pyhä Hallvard näyttää tallaavan naisihmistä. Itse asiassa Hallvardista tuli marttyyri, kun hän otti veneeseensä turvaan orjanaisen, jota ilkeät miehet syyttivät varkaaksi. Miehet kumminkin tappoivat sekä naisen että hänen suojelijansa. Hallvardin kaulaan sidottiin myllynkivi ja ruumis nakattiin Oslovuonon haaraan. Hallvard ei uponnut vaan pulpahti pintaan, mikä oli selkeä merkki pyhyydestä.

Akershus.JPG

Oslon vuonolle suuntaavat reittiveneet lähtevät Aker bryggen laitureista ja nähtävyysristeilyt vierestä Rådhusbryggeltä. Akershus-linnoituksen takana on pitkänmatkan risteilijöiden ankkuripaikka.
Akershusin linnoitus 1300-luvulta upgreidattiin 1600-luvulla renessanssityyliseksi linnaksi. Linnakkeessa on armeijan museo ja kotirintamamuseo, joka valottaa toisen maailmansodan aikaista natsimiehitystä ja vastarintaa. Myös linnaan voi tutustua.

Tjuvholmen2.JPG

Tjuvholmen-uloke Aker bryggen eteläpuolella on maankohoamisen ja täyttömaan muokkaama uusi kaupunginosa. Nimen varkaisiin viittaava alkuosa juontuu muinaisella saarella sijainneesta hirttopaikasta. Telakka- ja varastoalueen tilalle on viimeisten kymmenen vuoden aikana noussut parin kymmenen eri arkkitehdin suunnittelemia asuin- ja toimistorakennuksia.

Astrup Fearnley -museo niemen kärjessä on italialaisen Renzo Pianon suunnittelema. Lasikaton yhteen nivomissa paviljongeissa esitellään nykytaidetta.

Tjuvholmen1.JPG

AstrupFearnley.JPG

Stranden.JPG

Aker bryggen rantakatu Sranden on trendikäs ravintola- ja näyttäytymiskatu. Pari kivenheittoa sisämaahan päin sijaitseva Kaffistova on tarjonnut edullista perinneruokaa vuodesta 1901.

Kaffistova.JPG

Toinen norjalaisittain siedettävän hintatason perinnepaikka on Stortorvets Gjaestgiveri, nimensä mukaisesti kaupungin muinaisen suurtorin laidalla tuomiokirkon naapurissa. Rakennus on vuodelta 1699 mutta ravintolatoiminta alkanut vasta 1800-luvulla.

Arbeidermuseet.JPG

Otsikon lupaama vesiputous sijaitsee keskustasta pohjoiseen. Runsaat kahdeksan kilometriä pitkä Akerselva saa alkunsa Maridalsvannet-järvestä, virtaa Grünerløkkan ja Grønlandin kaupunginosien halki ja katoaa maan alle päärautatieaseman pohjoispuolella laskeakseen vuonoon uuden oopperatalon tienoilla. Joen ylä- ja alapään korkeusero on noin 150 metriä ja sen vesivoimaa on käytetty teollisuuden pyörien pyörittämiseen 150 vuoden ajan. Teollisuushistoriasta kerrotaan Oslon kaupunginmuseon työväenmuseossa (Sagveien 28) Akerselvan yläjuoksulla.

Akerselva3.JPG

Akerselva2.JPG

Akerselvan varrella on puistoja ja opastettuja kävelyreittejä. Hønse-Lovisan pieni punainen talo on Møllan putouksen partaalla.

Molla.JPG

Aamotin ketjuriippusilta valmistui vuonna 1855 Aamot/Åmodt-nimiselle paikkakunnalle. Sitä pidettiin aikanaan insinööritaidon mestarinäytteenä. Runsaat sata vuotta myöhemmin ränsistynyt silta purettiin ja asennettiin restauroituna Akerselvalle.

Aamot.JPG

Nimet Akerselva ja Akershus juontuvat maatilasta, jonka tienoilla on nykyään Akerin vanha kirkko (Akersbakken 26). Vuoden 1150 tienoilla valmistunut kirkko on Oslon vanhin rakennus.

Akerselvan putousten alapuolella tarjoaa ruokaa ja pieniä ruokapaikkoja vuonna 2012 avattu Mathallen (Vulkan 5). Rakennus palveli 1950-luvulle saakka teräsrakenteisiin siltoihin erikoistunutta Vulkan-tehdasta.

Mathallen1.JPG

Mathallen2.JPG

Ruokahallin naapurissa Fyrhuset Kubassa (Maridalsveien 19) valmistettiin vuodesta 1925 alkaen kaasua, joka säilöttiin kaasukelloon Oslon lasitehtaan tarpeisiin. Kaasukello purettiin, kun tehdas lopetti toiminnan vuonna 1976.

Kuba.JPG

Kadun päässä häämöttävän Holmenkollenin hyppyrin äärellä matkailijoita palvelee kansallisromanttinen hotelli ravintoloineen - ja mäkihyppysimulaattori!

Holmenkollen.JPG

Kansallispuvut (bunad) ovat Norjassa suosittuja pyhä- ja juhlapukuina. Perustuslain päivänä toukokuun viidentenätoista norjalaiset sonnustautuvat kansallispukuihin ja lähtevät juhlamarssille.

Bunad.JPG

Kun Anders Behring Breivik toteutti terrori-iskunsa vuonna 2011, hän tuhosi lähes 70 ihmishengen lisäksi huomattavan osan Oslon keskustan hallintokorttelia. Neljä rakennusta vaurioitui pommi-iskussa niin pahoin, että ne päätettiin purkaa. Purkutyöt ovat meneillään ja uuden hallintokorttelin rakentamisen on määrä alkaa 2020.

Picasso.JPG

Muun surun ja ikävyyden lisäksi Breivik teki tuhoa taiteelle: uhanalaisena on muun muassa Picasson suunnittelema kalastajia kuvaava muraali vuodelta 1970. Vielä keväällä 2017 kalastus jatkui purettavaksi tuomitun Y-blokkenin yhdessä päädyssä. Picasso suunnitteli hallintokortteliin viisi muraalia, joiden toteutuksesta sementtiin vastasi norjalainen taiteilija Carl Nesjar. Purettavien rakennusten ulko- ja sisätiloissa sijaitseva taide on luvattu säilyttää mutta tapa, jolla se tehdään lienee vielä epäselvä. Picasson ja muiden taitelijoiden töitä hallintokorttelissa on esitelty Norjan kansallismuseon vihkosessa.

Quisling.JPG

Kun Natsi-Saksa miehitti Norjaa vuosina 1942-45, Vidkun Quisling toimi nukkehallituksen johtajana. Quislingin valtiollinen poliisi Stapo työskenteli osin Saksan turvallisuuspoliisin alaisena ja jahtasi kaikkea vastarintaan viittaavaa. Stapon konttorin vuonna 1942 räjäyttänyt Osvald-ryhmä toteutti miehityksen aikana kymmeniä sabotaasi-iskuja.

ClasOhlson.JPG

Vuonna 1918 viettävät 100-vuotispäiväänsä Viro, Latvia, Liettua - ja Clas Ohlson! Rautakauppaa ei perustettu Norjassa vaan Ruotsissa Insjön-nimisellä paikkakunnalla jossain Moran ja Falunin välimailla. Insjössä on jopa Clas Ohlson -museo, ja koko historia kerrotaan 100-vuotisjuhlasaitissa. Alkuun postimyynnin kautta laajentunut rautakauppa avasi ensimmäisen myymälän Oslossa vuonna 1991 ja Suomessa 2002.

Muita postikortteja pohjoismaista:

Islanti

Tanska

Ruotsi