Sigulda - Latvian Sveitsi

20.5.2018                                                          Helsinki –  Sigulda 336 km

Siguldan pikkukaupunki sijaitsee Latvian Sveitsiksi kutsutulla alueella Gauja-joen varrella. Muutoin huomattavan tasaisessa maassa yli 80 metriin kohoavat Gaujan rantakukkulat vaikuttavatkin suorastaan jylhiltä.

Gauja.jpg

Gaujan kansallispuisto ulottuu 90 kilometrin matkan joen vartta Siguldasta Valmieraan. Puistossa voi retkeillä meloen, pyöräillen ja patikoiden. Siguldan kohdalla turistit ovat pitkään harrastaneet patikointia. Bundulitis-kioski rakennettiin vuonna 1910 matkailijoiden virvoketarpeita tyydyttämään.

Virvokkeita.jpg

Patikointihistorian hengessä on Siguldassa tyrkyllä matkamuistoksi erikokoisia kansanomaisesti koristeltuja kävelykeppejä, ja kaupungissa on jopa jättiversioin koristettu kävelykeppipuisto. Keppipuiston lähellä on Gauja-joen ylittävän köysiradan toinen pääteasema.

Kaapelihissi.jpg

Silta.jpg

Sigudan alueella on useita linnoja. Keskiaikainen Turaidan linna on muutaman kilometrin päässä taajamasta. Täysin raunioituneesta lähes ylikunnostettuun linnaan on sijoitettu monenlaisia historianäyttelyitä.

Turaida.jpg

Liivinmaan kalpaveljesten ritarikunnan 1200-luvulla rakennettu linna sijaitsee Siguldan kaupungin laidalla. Liivinmaan ritareiden linnasta on kunnostettu näköalapaikoiksi pari-kolme tornia.

Kalpalinna1.jpg

Kalpalinna3.jpg

Kalpalinna2.jpg

Kalpaveljesten naapurissa voi bongata ruhtinas Nikolai Kropotkinin vuonna 1878 rakennuttaman uusgoottilaisen linnan puistoineen. Uusi linna on nyt aluehallinnon käytössä.

Uusilinna1.jpg

Uusilinna2.jpg

Gaujan varrella on useita luolia, joista Gutmanin luola on tunnetuin. Baltian suurimmaksi mainittu luola on 10 metrin korkuinen ja ulottuu lähes 20 metriä hiekkakivikallion sisään. Matkailijat ovat vuosisatojen ajan kilkutelleet luolan seiniin ”Kilroy kävi täällä” -viestejä, joista vanhin lienee vuodelta 1667. Hienoimmat vaakunakuvat ovat paikallisten käsityöläisten matkailupalveluina tuottamia. Gutmanin luolaan liittyy ”Turaidan ruusun”onnettomasti päättynyt rakkaustarina.

Gutman1.jpg

Gutman2.jpg

Gutman3.jpg

Ainutlaatuinen nähtävyys Siguldassa on kelkkarata, joka sijaitsee vitsikkäästi Sveitsin kadulla (Šveices iela 13). Itä-Euroopan ensimmäisen kelkkaradan rakennutti ruhtinas Kropotkin 1800-luvun lopulla. Nykyisellä, vuonna 1986 valmistuneella kelkkaradalla on pituutta toista kilometriä ja vauhdin kerrotaan nousevan 125 kilometriin tunnissa. Kelkkailemaan pääsee talvikaudella kymmenellä eurolla ja kesällä on tarjolla pyörillä varustettuja hurjastelulaitteita.

Siguldan seudulla riittää nähtävää pariksikin päiväksi. Oiva majapaikka ja sapuska löytyy Viesnica Siguldasta (Pils iela 6).

Muita postikortteja Latviasta:

Näköalapaikalla Riiassa

Jurmala ja Kemeri