Kaksi tornia Tallinnassa

30.5.2018                                                          Helsinki –  Tallinna 82 km

Oleviste.jpg

Jaan Krossin romaani Uppiniskaisuuden kronikka alkaa mieleenpainuvalla tavalla: päähenkilö Balthasar Russow on poikasena kiivennyt Oleviste-kirkon torniin kurkkimaan miten akrobaatti henkensä uhalla juoksee tornista maahan pingotettua nuoraa pitkin.

Olevisten kirkon torniin voi kesäkaudella nousta ihailemaan näkymiä yli sataman ja vanhan kaupungin, joskaan ei ihan yhtä korkealle kuin Balthasar. Tornin huippua kiertävä näkoalatasanne on 60 metrin korkeudessakin riittävän pelottava. Näköalatasanteelle on 258 kapeaa porrasta.

Portaat.jpg

Uppiniskaisuuden kronikka kertoo Viron historiasta todellisen henkilön, Liivinmaan kronikan kirjoittajan Balthasar Russowin fiktiivisen elämäntarinan kautta. Balthasar vaikutti 1500-luvun jälkipuolella, jolloin Oleviste kirik torneineen oli maailman - tai ainakin Euroopan - korkeimman rakennuksen maineessa. Torni kohosi arviolta 159 metriin.

Olavin kirkon torniin on salama iskenyt kymmenkunta kertaa. Korkein torni - ja koko kirkko - tuhoutui salaman sytyttämässä tulipalossa vuonna 1625. Vuonna 1651 valmistunut uusi torni jäi matalammaksi. Nykyinen torni on ”vain” 123,7 metriä. Kirkon sisustus on uusittu viimeisimmän suuren tulipalon jälkeen 1800-luvulla.

Vasemmalla Niguliste eli Pyhän Nikolain kirkko. Toompealla Aleksanteri Nevskin katedraali ja Neitsyt Marialle omistettu tuomiokirkko.

Vanhakaupunki.jpg

Varhaisin kirjallinen maininta Pyhälle Olaville omistetusta kirkosta on vuodelta 1267, jolloin Tanskan kuninkaan äiti antoi kirkon ja sen seurakunnan patronaattioikeuden tallinnalaiselle Pyhän Mikaelin nunnaluostarille. Tanska hallitsi merkittäviä alueita Virossa 1300-luvulle saakka. Olavi Haraldinpoika puolestaan kääntyi viikinkiseikkailijasta kristityksi hallitsijaksi vuoden 1015 tienoilla ja käännytti norjalaisia niin ansiokkaasti, että hänelle on Suomessakin omistettu useita kirkkoja ja yksi linna.

Kalamajan kaupunginosaan on rakennettu uusia asuintaloja. Rannassa vasemmalla merimuseo Lennusadam.

Kalamaja.jpg

Söpössä vanhassa talossa vanhan kaupungin laidalla toimii moderni hotelli.

Meriton.jpg

Satama.jpg

Nyky-Viron korkein rakennus on Tallinnan tv-torni (Teletorn, Kloostrimetsa tee 58a), jonka huippu kohoaa 314 metriin ja näköalatasannekin on 170 metrin korkeudessa. Jos kantti kestää, näköalatasanteen katolle pääsee kävelemään eri maksusta muutaman hengen ryhmässä.

TVtorni.jpg

TV-tornin rakentaminen liittyy 1980 kesäolympialaisiin, joiden purjehduskilpailut järjestettiin Tallinnan kupeessa Piritalla. Teräsbetonista liukuvaletun tornin valmistumisen jouduttamiseksi käytettiin laitteistoa, joka oli alkuaan tarkoitettu Vilnan tv-tornin rakentamiseen. Ylätasanteen kehikko koottiin tornin juurella ja hilattiin sitten paikalleen korkeuksiin.

TVtorni2.jpg

Kuten Vilnassa, myös Tallinnassa tv-tornilla oli keskeinen asema maan irtautuessa Neuvostoliitosta vuonna 1991. Itsenäisyysjulistuksen jälkeen neuvostojoukot pyrkivät valtaamaan tornin mutta kansa kokoontui puolustamaan viestintäyhteyksiä. Toisin kuin Vilnassa ja Riiassa, Tallinnassa puolustaminen ei vaatinut ihmishenkiä.

Satama2.jpg

Esikaupunkia.jpg

TV-tornissa on sen historiasta kertova näyttely ja myymälä, josta voi poimia matkaan ETI-maskotin. Ylhäällä voi ihailla maisemia vaikka ravintolasta käsin ja tutustua virolaisiin keksintöihin ja muihin saavutuksiin. Esimerkiksi Skypen loi 2000-luvun alussa ulkomaanpuheluiden kalliisiin hintoihin tuskastunut virolainen insinööri kavereineen; skype-softan laativat tallinnalaiset koodarit.

Eti.jpg

Matkalla Teletornille voi käydä bongaamassa Piritan Metsakalmistun. Vuonna 1933 perustettu metsähautausmaa on kohtalaisen kokoinen puisto. Georg Otsin, Lennart Meren tai Konstantin Pätsin kaltaisten kuuluisuuksien haudat kannattaa paikantaa kartasta ennakkoon. Metsakalmistulla on myös muistomerkki Suomen-pojille (Soomepoisid), jotka osallistuivat vapaaehtoisina jatkosotaan Suomen armeijassa. Virolaisia vapaaehtoisia kaatui Suomen puolesta pari sataa.

Kalmistu1.jpg

Kalmistu2.jpg

Kalmistu3.jpg

Muita postikortteja Virosta:

Tallinna: Lennusadam

Tallinna: Loomaaed

Tartto

Uulu söökla ja Adavere tuulik

Kuressaaren Kuursaal