Uulu söökla ja Adavere tuulik

21.6.2018                    Helsinki –  Uulu 211 km          Helsinki –  Adavere 172 km

Tallinnasta Tarttoon vievän pikatien varressa sijaitseva taukopaikka Adavere tuulik (Kalme küla, Põltsamaa vald) on tätä kirjoitettaessa myynnissä. Hollantilaistyylisen tuulimyllyn 85-paikkaisine ravintoloineen saisi 340 000 eurolla. Matkaa Tallinnaan on 118 km ja Tarttoon 67 km, joten tuulimylly on ollut puolitiessä ihanteellinen kahvi- tai lounaspaikka.

Adaveretuulik.jpg

Tuulimyllyn kahvila-ravintolan pitäjä on vaihtunut viime vuosina useaan otteeseen mutta ruokatarjonta on pysynyt maittavana ja edullisena. Haasteena on se, että kun kesällä kävijöitä on satoja päivää kohden, on asiakkaita talvella vain pari kymmentä. Nykyinen kahviloitsija on myllyssä vuokralla.

Adaveretuulik2.jpg

Tallinnasta Pärnuun ja edelleen Latviaan vievän nelostien varrella, noin 13 km Pärnusta etelään sijaitseva Uulu söökla eli Uulu kohvik (Uulu Küla, Tahkuranna Vald, 58° 16.894 N, 24° 34.410 E) voi sekin arvaamatta muuttua uhanalaiseksi. Niin kauan kuin ruokala on olemassa, kannattaa Riikaan matkaavan pysähtyä lounaalle. Tuhtien annosten hinnat ovat niin kilpailukykyisiä että varteenotettavaa kilpailijaa voi olla vaikea löytää. Paikkakin on niin vaatimattoman näköinen, että sen ohittaa helposti.

Uulusookla.jpg

Uulusookla2.jpg

Uulu on kirjallisissa lähteissä mainittu jo vuonna 1514 nimellä Ulenni. Tällä hetkellä mainitsemisen väärtti lienee lähinnä hyvin pieni kirkko pikatiestä rannan puolella. Uulussa itse asiassa on sekä rakennuksia että elämää vaikka sitä ei tien laidasta katsoen arvaisi.

Uulu.JPG

Muita postikortteja Virosta:

Kaksi tornia Tallinnassa

Tallinna: Lennusadam

Tallinna: Loomaaed

Tartto

Kuressaaren Kuursaal