Grand Hotel Saltsjöbaden

23.9.2013                                                                               Helsinki  Saltsjöbaden 387 km

Kollegan suosituksesta ryhdyin seuraamaan ruotsalaista Solsidan-sarjaa (Onnea onkimassa), jonka hahmojen elämää hallitsee status ja habitus. Ihan hauska.

Solsidan on oikeasti olemassa Nackan kunnassa Tukholman kupeessa. Nackan 94 000 asukkaasta enemmistö on solsidan-tyyppistä väkeä. Valtaosa asumuksista  on kalliita omakoti- tai rivitaloja. Vuokra-asuntoja on vain Fisksätran taajamassa.

Solsidan-sarjan introssa komeilee taustalla Grand Hotel Saltsjöbaden. Solsidanin rouvat käyvät hotellin spassa ja Mickan joutui pakenemaan sinne kotiinsa tunkeutuneita seinäluteita. Vuonna 1893 avattu Grand Hotel Satsjöbaden vietti 120-vuotisjuhlia tämän vuoden toukokuussa.

grandhotelsaltsjobaden.jpg

Saltsjöbadenin taajama meren rannalla on alun alkaen luotu paremman väen luontoparatiisiksi, ”ruotsalaiseksi rivieraksi”. Finanssimies Knut Wallenberg sai idean Monte Carlossa ja ryhtyi tuumasta toimeen. Hän osti hovijahtimestari af Peterseniltä 890 hehtaaria maata ja avasi luksushotellin suunnittelukilpailun. Kilpailun voitti arkkitehti Erik Josephsonin suunnitelma, jonka esikuvana oli Monte Carlon Hotel de Paris. Knut Wallenberg ja rouva Alice paneutuivat henkilökohtaisesti hotellin sisustamiseen.

huoneita.jpg

ruokasali.jpg

Syyskuussa 2013 Wallenbergin suvusta tuli Suomen Terveystalon pääomistaja EQT-yhtiön kautta.

Kylpylähotellillakin on linkki Suomeen: Helene Schjerfbeck vietti siellä viimeiset vuotensa ja maalasi siellä viimeisen omakuvasarjansa.  Taidekauppias Gösta Stenman, jonka galleriassa Schjerfbeck oli kuukausipalkkaisena taiteilijana, pelasti hänet Saltsjöbadeniin Tammisaaresta sodan jaloista 1944.

”Saltsjöbadenin sopimus” allekirjoitettiin kylpylähotellissa 20.12.1938. Sopimuksella Ruotsin ammattiliitot ja työnantajajärjestöt tunnustivat toisensa neuvotteluosapuoliksi työehtoasioissa ja aloittivat keskitettyjen palkkaratkaisujen aikakauden. Suomessa vastaava sopimus – ”tammikuun kihlaus” –  syntyi talvisodan avittamana vuonna 1939.

ksss.jpg

kuningatar.jpg

Nykyään Grand Hotelin tanssi-illat kerran kuussa ovat talvikaudella Saltsjöbadenin yöelämän huipentuma. Ohjelmaan sisältyy tunti tanssinopetusta, tunti minglaamista buffetin äärellä ja tanssia aamunkoittoon eli yhteen yöllä. Kurssilaisia kannustetaan yöpymään hotellissa.

Kesäkaudella on vähän enemmän puuhaa: merikylpylä, purjehduspalveluita, kävelyä huvila-alueella, muutama kahvila ja ravintola. Varsinainen lepopaikka.

Mutta hotellilla on hohdokas historia. Kuningas Oskar II kunnioitti hotellia laskemalla sen peruskiven. Kuningas osallistui myös avajaisiin ja antoi avajaislahjaksi omalla ja puolisonsa muotokuvilla kaunistetut posliinivaasit, jotka pönöttävät yhä vastaanottoaulassa takan molemmin puolin.

Suurin kunnianosoitus oli ehkä se, että kuningas komensi koko Ruotsin laivaston hotellin edustalle ankkuriin ja ampumaan kunnianlaukauksia.

Avajaispäivänä 10.5.1893 kuninkaalla oli aikaa käydä kilkuttelemassa nimensä kallioon ravintolasaaren sillan kupeessa.

oscar.jpg

Rahoittaakseen rivierahankettaan Wallenberg perusti vuonna 1892 rautatieyhtiön, joka rakensi  junaradan Tukholmasta suoraan hotellin etuovelle ja möi huvilatontteja osakkaille ja muille rahakkaille. Saltsjöbanan on ollut osa Tukholman julkista liikennettä vuodesta 1969. Junamatka Slussenilta Saltsjöbadeniin kestää puolisen tuntia. Entisessä asemaravintolassa toimii nyt kahvila. Radan toisen haaran pääteasema on Solsidanissa.

asema.jpg

Hotellirakennuksessa ei alkuaan olut ravintolaa. Ravintola oli sijoitettu pienelle saarelle hotellinlahdessa. Ravintola paloi vuonna 1968. Paikalla on nyt luksusluokan asuntoja ja jonkun sortin kuntoutuskeskus.

Merikylpylä oli alkuun hotellin alapuolella rannassa mutta siirrettiin veden laadun heikennyttyä ravintolasaarelle. Saltisbadet on Tukholman viimeinen toimiva merikylpylä. Kylpykausi alkaa toukokuussa. Rantaelämän lisäksi voi nauttia aamiaista tai lounasta.

uimala.jpg

auringonpalvoja.jpg

Auringonpalvoja makoilee rannassa Grand Hotelin edustalla. Hotellin lipputankojen jalustoissa on Christian Erikssonin luistelijoita ja kelkkailijoita esittäviä hahmoja. Kilpaluistelijaa esittävä patsas markkeeraa sitä, että luistelun oli määrä olla yksi talvikisojen lajeista silloin, kun Kansainvälinen olympiakomitea perustettiin 1894. Ensimmäiset talviolympialaiset järjestettiin kuitenkin vasta 1920-luvulla.

kelkkailijat.jpg

luistelija.jpg

Thielin pankkiiri-liikemiesveljekset rakennuttivat itselleen komeat villat hotellia vastapäätä. Ernest Thiel tunnetaan Thielska Gallerietin perustajana. Thielit kutsuivat tonttiaan ”Vårgårdiksi”. Huvilat myytiin 1920-luvulla osuuskauppa KF:lle. ”Vår Gårdiksi” uudelleen nimetyissä tiloissa järjestettiin osuusliikkeen kurssitoimintaa. KF osti myös AB Separatorin johtajan John Bernströmin rakennuttaman Villa Skärtoftan (alla). Kurssitoiminta on väistynyt hotelli- ja spabisneksen tieltä mutta nimenä on edelleen ”Vår Gård”.

villaskartofta2.jpg

cowparade.jpg

KF:n Cow Parade, Martin Wickström 2009.

Komea näköala yli Saltsjöbadenin aukeaa observatorion mäeltä. Vuonna 1931 käyttöön otettuun kokonaisuuteen kuuluu useita kaukoputkia kupoleissaan. Kun tähtikirkkaita öitä on pohjoisessa vain satakunta vuodessa, piti niiden käyttö maksimoida, ja niinpä mäelle rakennettiin myös asuintaloja henkilökunnalle. Tiirailutoiminta siirrettiin parempaan  paikkaan vuonna 2001.

observatorio1.jpg

grunewaldskavillan.jpg

"Villa Lugnet” (yllä),  nykyään ”Grünewaldska villan” taiteilija Isaac Grünewaldin mukaan.

2013_128.jpg2013_130.jpg

2013_132.jpg

sjbvilla6.jpg

sjbvilla4.jpg

sjbvilla5.jpg

sjbvilla3.jpg
Muita postikortteja Ruotsista:

Lunna melle ja Saltå kvarn

Tukholman valkoiset vuoret