Pariisin työläisnaiset

24.9.2013                                                       Helsinki – Pariisi 1911 km

Julien Lorieux omisti marmoriveistoksensa A l’ouvrière parisienne (1908) Pariisin työläisnaisille. Iloiset neitokaiset eivät ole matkalla mihin tahansa lauantaibileisiin vaan puolisoa etsimässä.

Lahikuva.jpg

Veistoksen rinnakkaisnimi La Sainte Catherine viittaa 25 marraskuuta vietettävään Pyhän Katariinan päivään. Kyseessä on Aleksandrian Katariina, joka suojelee muun muassa filosofeja ja opiskelijoita sekä modisteja, ompelijattaria ja kehrääjiä ja laajemmin naimaikäisiä tyttöjä. Ranskassa pyhän Katariinan patsaat oli ennen vanhaan varustettu päähineellä, joka vaihdettiin kerran vuodessa. Hattuhuollosta vastasivat alle 25-vuotiaat naimattomat tytöt.

Perinne muuntui Katariinan päivän tanssiaisiksi, joihin 25 vuotta täyttäneet vanhat piiat vaelsivat sonnustautuneina juhlaa varten värikkäillä nauhoilla koristettuun päähineeseen. Vanhapiikuus oli tavanomaisinta työläistyttöjen joukossa.

Katariinan tanssiaisiin matkalla olevia iloisia työläispariisittaria esittävä veistos on Square Montholon-puistossa rue Lafayetten varrella, tontilla joka kuului 1700-luvulla Pariisin pyövelille.

AlOuviereParisienne.jpg

Rue Lafayette yhtyy Boulevard Hausmanniin Galeries Lafayette -tavaratalon kohdalla. Vuonna 1895 perustettu Galeries Lafayette (sisäkuvat), samoin kuin 1865 perustettu Au Printemps samalla kadulla tarjosivat aikanaan uudenlaisia työmahdollisuuksia vaatimattomista oloista ponnistaville neitokaisille.

Lafayette5.JPG

Emile Zola kuvaa vuonna 1883 ilmestyneessä romaanissaan Au bonheur des dames (suom. Naisten Paratiisi) tavaratalokonseptin syntyä, tavaratalon muotoutumista naisten kulutuselämystehtaaksi ja toimintaa pyörittävää naisten (ja miesten) työyhteisöä.

Zolan romaani on ollut pohjana Suomen televisiossa hiljan alkaneelle sarjalle Naisten Paratiisi (Paradise). BBC:n tuottaman sarjan tapahtumat on siirretty Englannin ensimmäiseen tavarataloon Newcastle upon Tyneen.  Zolan kuvaama kaupankäynti ja markkinointi on saanut tv-sarjassa väistyä ihmissuhdekiemuroiden tieltä.

LafayetteDetalji2.JPG

Zolalla oli sosiaalihistoriallinen ote aiheisiinsa. Hän pohjusti jokaisen teoksensa huolellisella tutkimustyöllä. Naisten onnelaa varten hän vietti päiväkausia tavarataloissa havainnoimassa ja haastatteli tavaratalojen johtajia.

Yksi Zolan tutkimuskohteista oli viime vuonna 160-vuotisjuhlaa viettänyt Le Bon Marché. Kun tavaratalolle valmistui uusi liikepalatsi 1870-luvulla, konsulttina oli insinööri Gustave Eiffel. Tavaratalot olivatkin oiva uuden teknologian sovelluskohde.

Lafayette2.JPG

Kun Seinen departementin prefekti paroni Haussmann sai 1860-luvulla keisari Napoleon III:lta tehtäväkseen Pariisin kaupunkirakenteen uudistamisen, hän halkoi leveitä bulevardeja ja niiden laidoille valoisia aukioita ja suuria tontteja.  Keskiaikaisen katusokkelon pikkupuotien tilalle nousi liikehuoneistoja, joissa tilankäyttöä pyrittiin maksimoimaan. Uuden terästekniikan ansiosta rakennukset kasvoivat entistä korkeammiksi. Valoa saatiin suurista ikkunoista ja tonttien sisäosiin valopihoista. Koneportaita ja hissejä kehitettiin pitkälti uusien uljaiden tavaratalojen tarpeisiin.

Lafayette1.JPG

 
Muita postikortteja Pariisista:

Jardin des plantes

Rodin-museo

Silenos

Montparnassen hautausmaa

Muita postikortteja Ranskasta