Burg Eltz

27.9.2013                                                                        Helsinki – Burg Eltz 1566 km

Sekä Victor Hugon että William Turnerin kerrotaan käyneen ihailemassa Burg Eltzin satulinnaa Moselin laaksossa. Eltzin linna on sikäli harvinainen keskiaikaiseksi linnaksi, että sitä ei ole koskaan väkisin valloitettu ja tuhottu.

BurgElz_linna.JPG

Linna on ollut kahdeksan vuosisataa saman suvun hallussa. Von und zu Eltzin suvun juuret ulottuvat 1100-luvulle – tai ehkä jopa 600-luvulla Trierissä vaikuttaneeseen Eberhard zu Eltziin. Linnaa on rakennettu Moseliin laskevan Eltz-joen kolmelta syrjältä reunustamalle 70 metrin korkuiselle kallionharjanteelle 1200-luvulta 1700-luvulle.

Muurilla.JPG

Seudulla noudatettiin perintösääntöä, joka ei jättänyt kaikkea omaisuutta esikoiselle, vaan jakoi sen tasan kaikille miespuolisille perillisille. Niinpä Eltzin linna ja sen omistukset jakautuivat 1200-luvulla kolmen veljeksen – kolmen sukuhaaran – kesken.  Seuraavina vuosisatoina kukin haara hallitsi osaansa linnanpihaa ympäröivistä asuintorneista. Yhteisistä vastuista ja menoista sovittiin kirjallisesti kuin asunto-osakeyhtiössä konsanaan. Asuinlinnaksi Burg Eltz oli poikkeuksellisen hyvin varustettu: linnan sadasta huoneesta peräti 40 oli varustettu takalla tai uunilla ja käymälöitä oli kaikkiaan 20.

Piha.JPG

Linnassa on asunut Eltzejä 33 sukupolven ajan, parhaimmillaan satakunta suvun jäsentä samaan aikaan. Osaan linnasta voi tutustua opastetuilla kierroksilla mutta osa on yhä viimeisen sukuhaaran käytössä. Tosin jäljellä olevien Eltzien varsinainen asuinkartano on Eltvillessä Reinin varrella.

Vartiotorni.JPG

Eltzin suvulla oli maaomistuksia, virkoja ja vaikutusvaltaa etenkin Trierin ja Mainzin seuduilla. Vuonna 1736 muuan arkkipiispaksi kohonnut Eltz osti maatilan Vukovarista, joka sijaitsee EU:n uusimmassa jäsenvaltiossa Kroatiassa. Alueella oli vuosisatoja asunut sulassa sovussa kroaatteja, serbejä, unkarilaisia, slovakkeja ja ruteeneja. Eltzit rakensivat Vukovariin barokkilinnan, joka pysyi suvun hallussa vuoteen 1944 saakka.

Kroatian itsenäistymissodassa 1990-luvun alkupuolella Jugoslavian armeija piiritti Vukovaria kuukausien ajan. Eltzin Vukovarin linna, joka oli toisen maailmansodan jälkeen palvellut kaupunginmuseona, tuhoutui pahoin ja otettiin uudelleen käyttöön restauroituna vasta 2011. Sodan jälkeen muuan Jakob Eltz palasi maahan, sai kroatian kansalaisuuden ja edusti Vukovaria Kroatian parlamentissa.

Lukkolaite.JPG

BurgElz_linna2.jpg

Muita postikortteja Saksasta:

Näköalapaikalla Berliinissä

Völklinger Hütte

Aachenin katedraali

Reinin linnat

Heidelberg

Görlitz

Lyypekki

Wismar

Frankfurt an der Oder

Trier

Münsterin joulumarkkinat